För andra gången i rad besökte Datormagazin retromässan Retrogathering i Västerås. Vi återkommer nu med en skakande rapport om en sorts fristad där det är okej att fullständigt frossa i gamla datorer, spel och tillbehör till dessa.

Av Joacim Melin

Om gamla datorer och spelkonsoler är din grej så får Retrogathering anses vara vad Dreamhack är för den aningen yngre generationens spelfantaster. Skillnaderna är väl att Retrogathering inte anordnas i riktigt samma skala som Dreamhack, och att spelen och datorerna som avhandlas två gånger per år i Väster ås i de allra flesta fall är från en tid då merparten av deltagarna på Dreamhack inte ens var födda.

Vad är då Retrogathering? Som namnet antyder är det en samlingsplats för retrofantaster inom TV-spels- och datorvärlden. Varje gång mässan arrangeras finns det ett tema där det hålls föredrag och speltävlingar och där en viss typ av hård- eller mjukvara får lite extra fokus. Utöver det pågår det också ett intensivt botaniserande vid alla de bord där hård- och mjukvara och tillbehör till gamla datorer och TV-spelkonsoler är till salu. Med tillbehör menas inte enbart sådant som tillverkades för 20-30 år sedan, utan här finns också nyproducerade saker som stickade mössor med Zelda-figurer på, eller varför inte en ölsejdel med Commodore-loggan?

Man kan besöka Retrogathering på två sätt. Antingen blir man medlem i Retrogatherings intresseförening, vilket i praktiken gör att du får komma in i lokalen en halvtimme innan vanliga dödliga ickemedlemmar får tillträde, eller så betalar man inträdet på plats. För många är det så pass viktigt att komma in före merparten av besökarna att de gladeligen blir medlemmar – allt för att kanske lyckas komma över det där fyndet som någon av försäljarna har tagit med sig.

Varför är då Datormagazin på plats? För att vi gillar gamla datorer förstås, och för att vi förra året gav ut tidningen Datormagazin Retro som, vågar vi väl säga, har sålt över förväntan. Givetvis vill vi vara på plats och träffa läsekretsen, knyta nya kontakter och fundera över framtida utgåvor av tidningen. Mer om det senare.

Årets första Retrogathering hade en intressant temautställning om Commodore Pet- och Apple II-datorerna som båda fyller 40 år i år. Därför bar Retrogathering denna gång temanamnet Vintage Compu ter Edition. Utöver utställda datorer och en sorts Kiviks marknad med retrofeeling pågick också allt från speltävlingar och musiktävlingar till en återkommande och väldigt uppskattad auktion samt en föreläsning av Daniel Vesterhav om äventyrsspelens underbara värld, där allt från det klassiska svenska spelet Stugan till Infocoms värv diskuterades.

Som om det inte räckte kunde man spela det ultraklassiska spelet Spacewars på en tvättäkta PDP 8-dator som släpats in i utställningslokalen. Enligt säkra uppgifter till undertecknad hade denna gamla PDP 8 aldrig körts så många timmar i sträck så länge den nuvarande ägaren haft datorn i sin ägo. Det fanns även ännu en PDP-dator där man kunde se Basic-program läsas in från papperstejpar och ett helt Vax-kluster uppställt där man kunde spela lite textäventyr. Var man en C64- eller Amigafantast hade man garanterat stor behållning av att träffa Jimmy Wilhelmsson, som var på plats för att prata om sin kommande bok ”Generation 500”, en uppföljare till boken ”Generation 64”. Denna gång är det, som namnet på boken antyder, Amiga 500 som avhandlas.

Retrogathering har på många sätt fötterna i TV-spelskonsolernas värld, vilket märks varje gång man åker till Västerås för att bevista detta evenemang. Är man inte intresserad av Nintendo, Sega och annat kan Retrogathering vid en första blick inte vara så vansinnigt intressant, men börjar man skala av lagren lite så finns här mycket kul att uppleva varje gång. I höstas hölls flera intressanta föredrag, bland annat av denna tidnings grundare Christer Rindeblad som berättade om Datormagazins födelse.

Tiden går väldigt snabbt när man är på Retrogathering – man träffar många  intressanta människor, och även om fyra ganska stora rum inte framstår som mycket så flyger tiden iväg och snart är det dags att åka hem. Ett tips för dig som inte varit på Retrogathering ännu men funderar på att åka dit nästa gång – det är efter 16-tiden som man kan göra de verkliga fynden. Det är nämligen då fyndlådorna åker fram för att försäljarna inte ska behöva släpa med sig allt hem igen.

 

Datormagazin Retro 2017

www Datormagazin retro CHROME TREATMENT flattenedFörra året hade undertecknad det otroligt stora nöjet att få vara delaktig i att ta fram en tidning för att fira att det då var 30 år sedan Datormagazin föddes. Nu är vi inte ute efter att fira dess 31-årsdag, men vi har likväl bestämt oss för att ge ut ännu en Datormagazin Retro, och precis som tidigare kommer innehållet att täcka Commodore 64 och Amiga, men också plattformar som Atari ST och MSX. Vi kommer att skriva om fler användarföreningar runt om i landet, berätta hur du knäcker spel på C64, bjuda på reportage från mer eller mindre suspekta  demopartaj samt berätta ännu mer om Datormagazins historia, och mycket mer.

Detta är ett axplock ur det innehåll vi nu arbetar med att sammanställa, så jag rekommenderar dig varmt att hålla ögonen öppna på www.datormagazin.se/retro för mer information om hur du bokar ditt alldeles eget exemplar.

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här