Intel i5-7600K kan beskrivas som en förbättrad Skylake med inslag av E-generationen. En processor med bra basprestanda och mycket god överklockningspotential, men som inte bjuder på revolutionerande nyheter.

Utmarkelse rek webb 1
DMZ Rekommenderar

Kaby Lake är den första processorserie som tillverkas enligt den nya metoden. En metod som går ut på att behålla grunden från tidigare serie och förfina vissa funktioner. Företagets tidigare orubbliga Tick-tock-princip håller alltså inte fullt ut.

Den modell vi har granskat är Intel i5 7600K, alltså överklockningsmodellen i nya i5-serien. Till denna har Intel även lanserat nya 200-serien av styrkretsar. Det är en serie som även den bjuder på vissa nyheter. Den främsta av dem är utan tvekan stödet för Intel Optane, mer känt som 3D Xpoint. Bland övriga nyheter på chipsidan vill vi framhålla en ökning av antalet HSIO-banor till 30 stycken för toppmodellerna. Förutom detta noteras sex fasta SATA 3-anslutningar och hela fjorton stycken USB 3-anslutningar.

Fast nu var det processorn som var i fokus. Kaby Lake bygger fortfarande på 14 nanometers arkitektur och i5-7600K har fyra kärnor samt saknar stöd för Hyper-threading. Basfrekvensen är 3,8 gigahertz, att jämföra med Skylakes 3,5 gigahertz. Även toppfrekvensen har ökats och når nu 4,3 gigahertz.

Samma delade L3-cache på sex megabyte används. En annan likhet med föregångaren är den integrerade grafiken. Den har visserligen fått ny beteckning (HD630), men den baseras fortfarande på Gen 9-arkitekturen med 24 beräkningsenheter och ett frekvensspann mellan 350 och 1 150 megahertz. En nyhet är däremot att Kaby Lake har stöd för DDR 2400, vilket kan ge snabbare grafikhantering. Det har alltså gjorts olika förbättringar. Förutom dem som nämnts ovan noterar vi att Intel har uppdaterat med inbyggt stöd för H.265/ HEVC (10-bit) och VP9. Detta ger bättre stöd för UHD- och UHD Plus-upplösning.

Processorn har även kvar samma stöd som Skylake för DDR3L-minnen vid 1,35 volt, vilket är intressant för mindre system.

 

Högre stabilare frekvenser

Som nämnts ovan är det inte mycket som hänt sedan Skylake, förutom att frekvensen har skruvats upp. Detta får oss att undersöka överklockningspotentialen, och där finns det förändringar. Dels har Intel valt att flytta in teknik från senaste E-plattformen. Detta i form av VX Offset Ratio, som tillåter användaren att friare justera multipeln baserat på olika belastningsscenarion, vilket skapar förutsättningar för en stabilare plattform. Dels har vi den förfinade tillverkningstekniken, vilken ska innebära större potential till högre frekvenser med mindre krav på  högre spänning.

För att testa hur detta fungerar i verkligheten använde vi oss av ett moderkort i form av Asrock Z270 Extreme 4 tillsammans med internminnen från G.Skill och två olika kyllösningar.

Först använde vi oss av Be Quiet Dark Rock Pro 3 (en av de bättre luftbaserade kylarna på marknaden) och därefter gick vi över till deras Silent Loop 280 (vätskekylning).

När den luftbaserade kylaren användes nådde vi mer eller mindre direkt upp till en stabil frekvens på 4,9 gigahertz med en mindre spänningshöjning på 1,285 volt. I detta läge ligger temperaturen på 61 grader, vilket ska jämföras med 74 grader för 6600K vid 4,4 gigahertz.

Vi går därefter direkt över till vattenkylningen, och här når vi upp i en stabil frekvens på 5,1 gigahertz vid 1,335 volt. Då stannar temperaturen på 61 grader och vi har tagit ett stort kliv uppåt i prestanda. Processorn gick från 4 790 till 5 048 poäng i 3DMark Timespy.

Däremot gick det inte att nå högre. Detta beror dock inte på värmeutvecklingen utan det är något annat som skapar instabilitet. Kanske beror det på minnet, men det kan också handla om ett inte helt färdigoptimerat BIOS.

 

Mer med mindre

För att kort sammanfatta alla våra tester, vilka omfattar allt från spel och diverse underhållning till allehanda produktionsbaserad användning, innebär Kaby Lake ett stort prestandasteg jämfört med Skylake. Då vi dessutom får fler PCI-banor till förfogande skapar detta en uppsjö av möjligheter för moderkortstillverkarna att dra nytta av. Dessutom är prislappen i paritet med föregående modell (knappa 2 700 kronor), vilket gör denna processor till ett hett alternativ. Frågan är om inte den är en av de bästa processorer som Intel har tagit fram på ett par år.

Test: Intel i5-7600K – Kaby Lake
5 / 6 Betyg
För
Bra basprestanda och mycket god överklockningspotential. Stabil och sval.
Emot
Saknar Hyperthreading och erbjuder inga revolutionerande nyheter.
Rekommenderas till
Intel i5 7600K är en processor som kan passa till väldigt mycket, till ett överkomligt pris.

Tillverkare: Intel, www.intel.net

Cirkapris: 2 699 kr inkl. moms, 2 159 kr exkl. moms

TDP: 91 watt

Frekvens: 3,8-4,2 GHz

Kärnor: 4

Socket: LGA 1151

Chipset: Z270

L3-cache: 6 MB

Grafik: Intel HD 630

Grafikfrekvens: 350-1 150 MHz

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här