Toshibas nya Portégé X20W-D är enligt företaget världens tunnaste och lättaste bärbara 2+1-dator för professionella användare.

Med en 2+1-dator brukar man mena en bärbar dator med löstagbar skärm, där skärmen ensam kan fungera som en platta, eller där skärmen kan vikas 360 grader för användning av enheten som platta. Toshibas nylanserade Portégé X20W-D är en sådan av den senare varianten, avsedd för professionellt bruk.

Väger strax över kilot

Datorn är 15,4 millimeter tunn och väger inte mer än 1,1 kilo. Trots det ska den kunna ge en batteritid på mer än 16 timmar med en sjunde generationens (Kaby Lake) Intel Core U-processor med Intel Vpro-teknik och Toshibas nya Hybrid Air-kylsystem som ger separat kylning för processor och övriga komponenter vilket uppges ge tystare användning.

Chassit består av magnesium och skärmen är en 12,5-tums ickereflekterande pekskärm med upplösningen 1 920 x 1 080 bildpunkter och skydd av Corning Gorilla Glass 4. Tangentbordet är bakgrundsbelyst och de inbyggda högtalarna är av märket Harman-Kardon. En snabbladdningsfunktion ger fyra timmars extra batteritid från endast 30 minuters laddning.

Flera funktioner som ska öka säkerheten

Portégé X20W-D har säkerhetsfunktioner avsedda att skydda affärskritiska data. Exempelvis fingeravtrycksläsare och IR-kamera för ansiktsautentisering med Windows Hello och Intel Authenticate. Toshibas egen BIOS uppges också ge ett extra lager av säkerhet, liksom Trusted Platform Module 2.0.

Vi utvecklade Portégé X20W-D för att skapa bästa möjliga upplevelse för professionella användare.

Datorn kan anslutas till en ny Thunderbolt 3-docka som har en full uppsättning av portar, inklusive USB typ C, HDMI, Displayport, VGA och nätverk. Det finns också en USB-C Travel Dock som även den erbjuder HDMI, VGA, nätverk och USB 3.0. Båda alternativen strömförsörjer datorn. Datorn levereras med en Wacom AES-penna och det kommer också att finnas ett fodral med integrerad pennhållare.

– Vi utvecklade Portégé X20W-D för att skapa bästa möjliga upplevelse för professionella användare. Dagens mobila verksamheter, stora som små, kräver verktyg som förenklar och effektiviserar arbetsuppgifterna. Med Portégé X20W-D kan vi erbjuda hög prestanda, hög säkerhet och en lätt enhet anpassad för mobilt arbete, säger Kenni Ramsell, ansvarig i Norden för Toshiba B2B Computer Systems.

Portégé X20W-D ska enligt uppgift bli tillgänglig i Sverige från och med februari 2017. Trots detta har Toshiba inte velat avslöja något pris. Vi har dock hittat en modell med fyra gigabyte minne och 128 gigabyte SSD-lagring på nätet för tusen dollar, så någonstans från 10 000 kronor och uppåt beroende på utrustning är en gissning.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här