3D Xpoint - Intel Optane SSD 800P

Intels 3D Xpoint-teknik har tagit tid att nå ut på marknaden och hittills bara funnits som mycket dyra eller specialiserade proffsenheter. Nu siktar man äntligen på konsumenterna.

Intel har lanserat sina första Optane SSD-enheter för den vanliga konsumentmarknaden efter att ha introducerat avancerade lösningar under de senaste åren. Det har gått nästan tre år sedan Intel och Micron först presenterade 3D Xpoint-minnet (uttalas ”cross point”) och så väldigt mycket har inte hänt sedan dess.

Det har funnits några små Optane-cache-enheter (16 och 32 gigabyte) för användning i Kaby Lake och Coffee Lake-system med moderkort i 200-serien (Kaby) eller 300-serien (Coffee), det serverinriktade P4800X 750 gigabytekortet och de högpresterande 280- och 480-gigabyteskorten i Optane SSD 900P-serien. Dessa enheter kompletteras nu med 800P-familjen, en M.2 Optane-lösning som syftar till att göra 3D Xpoint tillgängligt för konsumenter till lägre prisnivåer.

Intel Optane SSD 800P finns i kapaciteterna 58 och 118 gigabyte med formfaktorn M.2 22 x 80mm och gränssnittet PCIe NVMe 3.0 x2. Hastighetsmässigt landar de någonstans mellan vanliga SSD:er och lagringsminne, med läshastigheter upp till 1 450 megabyte i sekunden och skrivhastigheter upp till 640 megabyte i sekunden, vilket gör dem särskilt lämpliga som startdiskar. De går också att använda i RAID-konfiguration för antingen högre hastighet eller större kapacitet.

Den mindre varianten kostar 130 dollar och den större 200 dollar, vilket om man lägger till en nolla väl ungefär bör ge priset i svenska pengar. Alltså fortfarande ganska dyrt och definitivt riktat mot entusiaster, men vi kan nog vänta oss större kapaciteter och lägre priser inom en inte allt för avlägsen framtid.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här