Fråga

Jag har en bärbar Lenovo med 500 gigabytes hårddisk. Av diskens partitioner C: är så klart Windows 8, där systemet och andra filer jag sparar hamnar.

D: heter Lenovo och har en storlek på 25 gigabyte, där drivrutinerna ligger. De tar endast upp drygt en gigabyte, varför en partition på 25 gigabyte då? Dessutom är D-partitionen formaterad med FAT32, i stället för NTFS?

Finns det något enkelt och bra svar på det?

Rickard

Svar

Datortillverkarna är förtjusta i att fylla hårddiskarna med saker som inte egentligen behövs. Drivrutinerna borde du kunna kopiera någon annan stans – om du alls behöver dem, de finns säkerligen på nätet – och sedan ta bort D och utöka C. Att D är FAT32-formaterad spelar ingen roll, det är antagligen gjort för större kompatibilitet.

Utöver dessa två partitioner har du antagligen ytterligare minst en, som är dold. Där finns data för den fabriksåterställning du kan göra genom att hålla ned någon tangent vid datorstarten. Dessutom kan det finnas några dolda Windowspartitioner.

Hade du valt att uppgradera till Windows 10 hade jag rekommenderat dig att göra en total ominstallation för att bli av med alla onödiga partitioner och städa hårddisken.

Eftersom det inte längre går att uppgradera gratis är nog ditt bästa alternativ att rensa bort partitioner du inte behöver och se till att du kan använda utrymmet i stället. Med Diskhantering kan du enkelt se vilka partitioner som finns, även de dolda, och också ta bort dem. Men använd förnuft och försiktighet. Kanske den här informationen kan hjälpa dig: www.minitool.com/partition-disk/strange-partitions-on-laptops.html.

 

 

Föregående artikelUntrusted system file
Nästa artikelGoogle dokument utanför skärmen
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här