Windows 10 Spring Creators Update

Till våren kommer ånyo en ny version av Windows, med en hel del nyheter och förbättringar.

En hel del nytt om Microsofts kommande Redstone 4-version av Windows 10 (även kallad Windows 10 Spring Creators Update) har avslöjats i Windows Insider Build 17093, som nyligen släppts. Här finns bland annat flera nya möjligheter som är intressanta för entusiaster och några förbryllande ändringar är unika för Windows 10 S.

Datorer med två grafikprocessorer har existerat länge, men det har inte funnits inbyggt stöd i Windows för att hantera vilka applikationer som ska använda vilken grafik. Microsoft vill nu göra denna process enklare genom att baka in funktionen direkt i operativsystemet.

De nya konfigurationsalternativen kommer att fungera på Win32-program samt de som köpts direkt från Windows Store och det kommer att vara enkelt att välja högpresterande läge för önskade program.

Windows 10 S, det utbildningsalternativ som Microsoft ville få in på marknaden för att konkurrera med Chromebooks, verkar försvinna som eget operativsystem. I stället blir Windows 10 S ett operativsystemläge, inte ett fullständigt och distinkt operativsystem för sig själv. Det är dock fortfarande inte klart hur lätt det blir att byta mellan de olika lägena.

Microsoft verkar också styra Windows 10 S i en annan riktning vad gäller lösenord. Företaget skriver i sin blogg att lösenord är obekväma och osäkra och att man i stället kommer att införa något som kallas Authenticator App som sköter inloggningen via en smart telefon.

Microsoft har också lagt till en ny funktion i Windows 10 för att göra Bluetooth-parning snabbare och enklare. Om en Bluetooth-enhet i parningsläge upptäcks nära datorn frågar Windows automatiskt om den ska paras med datorn. För närvarande är denna funktion dock begränsad till ”vissa” Bluetooth-enheter, vilka framgår inte.

Ytterligare nya förbättringar inkluderar möjligheten att radera all diagnostiska data som din dator skickar tillbaka till Microsoft, ett kalibreringsverktyg för HDR-video för att möjliggöra finjustering av uppspelning, olika förbättringar av ögonkontrollen, vissa Edge-uppdateringar (bättre fullskärm, skräpfri utskrift), möjlighet att redigera den egna användarordlistan, förbättringar av Windows App-tillstånd och möjlighet att använda Skärmläsaren i säkert läge.

Det kommer också förändringar av Spelfältet, Windows Defender blir Windows Security, undersystemen för Linux uppdateras och det finns en mycket lång rad med rättelser, buggfixar och småförbättringar. Detaljer kan hittas här:

https://blogs.windows.com/windowsexperience/2018/02/07/announcing-windows-10-insider-preview-build-17093-pc/

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här