Sociala medier som Facebook och Twitter har länge varit grogrund för falska konton som används för olika, ofta mindre trevliga, syften. En färsk rapport från Facebook visar att antalet konton som raderas ökat dramatiskt i år.

I en färsk rapport från Facebook som släpptes denna vecka rapporterar företaget att de tycks ha tagit en del av kritiken mot dem på allvar. Det visar sig nämligen att Facebook enbart under första kvartalet i år raderat över 2,2 miljarder falska konton, där ett falskt konto inte sällan används för illasinnade syften som att exempelvis sprida propaganda. De 2,2 miljarder konton Facebook raderade under första kvartalet är drygt dubbelt så många som samma kvartal förra året då bolaget rensade bort 1,2 miljarder falska konton.

Dessa siffror ter sig givetvis närmast gigantiska i storlek men det är också intressant eftersom Facebook själva rapporterar att företaget har drygt 2,38 miljarder legitima aktiva användare. Facebook själva säger att de ofta upptäcker ett falskt konto inom några minuter efter att det skapats och raderar detta omedelbart och de uppger också att drygt fem procent av de aktiva användarna på Facebook är fejkade konton.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här