Efter att den kinesiska telekomleverantören Huawei sparkats ut från Android-samarbetet med Google kommer nu fler motgångar. Företagets leverantörer av processorer och andra komponenter till deras mobiltelefoner har nu ställt in leveranserna.

Läs också: Test av Huawei P40 Pro

Efter att amerikanska myndigheter tidigare satt upp Huawei på listan över bolag som USA inte gör affärer med har Huawei drabbats hårt. Bolagets mobiltelefoner och datorplattor har sedan tidigare stoppats från att använda Googles version av Android som ger en telefon åtkomst till Googles tjänster. Sedan tidigare har Intel och även Broadcom och Qualcomm fryst sina samarbeten med Huawei. I praktiken gör det att företaget inte längre kan tillverka varken bärbara datorer eller mobiltelefoner när innevarande komponentlager är slut. Microsoft har också lyft bort Huaweis datorer från sina butiker.

Än mer utfrysta

Däremot har Huawei den senaste tiden fått smaka på mer av vad en amerikansk svartlistning innebär. Bolaget har sparkats ut från branschföreningen som arbetar med standarder för SD-lagring. Det betyder ingenting i dagsläget, men framtida telefonmodeller från Huawei kan komma att tvingas sluta erbjuda telefoner som använder MicroSD-kort. Utöver detta har branschföreningen Wi-Fi alliance begränsat Huaweis deltagande i arbetet runt nuvarande och framtida Wi-Fi-standarder. Huawei säger i ett uttalande att företaget ”värderar alla sina affärsrelationer högt och att de arbetar på att hitta lösningar på dessa motgångar”.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här