Hem Fråga experten Konstiga tecken

Konstiga tecken

3

Fråga

Varför blir det konstiga tecken i inkommande e-post?

Svenne

Svar

Det har att göra med felaktig teckenkodning. Jag antar att problemet inte finns i alla inkommande meddelanden? Det är när du och avsändaren kodar tecken på olika sätt som det inträffar att dessa konstiga tecken visas. Så det bästa är att be avsändaren ändra sina inställningar.

Den kodning som har blivit mer eller mindre standard kallas UTF-8 och det är den som bör användas för västerländska språk. Du skriver inte vilket e-postprogram du använder, men i vissa går det ändra hur inkommande meddelanden avkodas, så att du kan läsa dem som de var tänkta.

I till exempel Outlook går det till så att du öppnar meddelandet och klickar på Åtgärder. Välj ”Andra åtgärder” och sedan kodning, så kan du sedan välja någon annan standard. Du kan behöva prova dig fram.

För att i Outlook kontrollera hur du själv skickar meddelanden, välj Alternativ

I Arkiv-menyn och klicka på Avancerat. Rulla ned till ”Internationella inställningar”. Du kan där välja kodning för utgående meddelanden. Den bör vara UTF-8 eller Västeuropeiska (ISO), som är en delmängd av UTF-8.

 

 

3 KOMMENTARER

  1. Jag får också konstiga tecken från vissa avsändare. I alla fall om jag läser E-posten i Windows E-postapp. Går jag direkt till Gmail, i Chrome, är tecknen korrekta. Något händer tydligen då Windows hämtar hem E-posten.

  2. Perfekt ! Jag har haft detta problem med Outlook länge. Nu dubbelklickar jag på inkommande mail som har konstiga tecken. Då får jag upp ÅTGÄRDER i övre verktygsfältet och under det ANDRA ÅTGÄRDER och KODNING. Under det senare kollar jag hur kodningen ser ut och i en del fall har jag fått upp VÄSTEUROPEISK (WINDOWS). Det har jag ändrat till VÄSTEUROPEISK (ISO) och nu är de konstiga tecknen borta !
    Tack Anders !
    /Lasse Almquist

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här

Annons
×

ANNONS


 


Exit mobile version