Microsoft har haft lanseringskalas och knappt har världen glömt Windows phone förrän Microsoft ger sig in i mobiltelefonkriget igen. Denna gång heter den stora nyheten Surface duo och det är Android som är operativsystemet för dagen. Bland annat …

Under kvällens stora lanseringsevent presenterade Microsoft en rad nyheter, samtliga hårdvarubaserade. Först ut var tredje generationens Surface-dator. Med en 13- eller 15-tumsskärm, USB-C-anslutning, en större styrplatta och, om du köper 15-tumsmodellen, med AMD:s Ryzen 7-processor och AMD:s integrerade RX Vega 11-grafikkort. Det tål att konstatera att att även stora etablerade leverantörer på marknaden tar steget från Intel till AMD … och ARM, men mer om det lite senare.

surface laptop 3 n

Den tredje generationens Surface-dator har i 13-tums storlek en ”Ice Lake”-processor i Intel Core-familjen med fyra processorkärnor. Prislappen för detta underverk har vi ännu inte fått i svenska kronor men i dollar börjar 13-tumsmodellen på 999 dollar och 15-tums dito på 1199 dollar. Datorn ska släppas till den amerikanska marknaden den 22 oktober, om och när den faktiskt lanseras i Sverige återstår att se.

Annons: Handla Surface Pro 6 till kanonpris på Webhallen

Surface pro 7 är här

Uppföljaren till den sjätte generationens Surface pro har, helt logiskt, fått namnet Surface pro 7. Även denna hybridplatta har blivit med USB-C-anslutning men i övrigt var Microsoft inte överdrivet informativa om vad nyheterna är i denna modell, men räkna med att vi återkommer med mer information när den är tillgänglig.

Surface Earbuds
Surface Earbuds kan snacka 60 språk.

Om du känner att Apples Airpod-hörlurar är lite för billiga med en prislapp på runt 2000 kronor så an du ta dig en titt på Microsofts motsvarighet: Surface Earbuds. Precis som med Apples motsvarighet sätter man dem i öronen och sen kan man rocka loss till musik i upp till 24 timmar på en laddning eller lyssna på Powerpoint-presentationer i sitt eget språk. Jo – du läste rätt: hörlurarna kan översätta till 60 olika språk och fungerar med både Windows 10 och Android. Prislappen? I USA är kostnaden 249 dollar vilket i Sverige, om de lanseras här, torde överträffa Apples väl tilltagna prislapp för Airpods. Lansering sker under hösten.

Bärbar dator med ARM-processor

Surface pro X är en ny modell av bärbara datorer från Microsoft. 5,3 millimeter tunn är den och då kan man givetvis fråga sig vad det sitter för processor i en sådan tunn skapelse. Inte kommer den från Intel och inte från AMD utan istället är det en ARM-processor Microsoft kallar MSFT SQ1, i själva verket en Snapdragon-processor vilket innebär att datorn kan erbjudas med LTE-anslutning utöver Wi-Fi och en strömförbrukning på sju watt. Den inbyggda skärmen erbjuder en upplösning på 2880 x 1920 pixlar och ska levereras med fullt stöd för Windows 10.

Surface pro X
Surface pro X är laddad med ARM.

Prislappen börjar på 999 amerikanska dollar och släpps i USA i början på november i år.

Microsoft gör come-back på mobiltelefonmarknaden

Microsoft hade fler datorer att presentera. Den nya modellen heter heter Surface neo och enligt Microsoft ska denna dator ”ta bort skiljelinjen mellan en telefon och en surfplatta”.

Surface neo
Surface neo är ingen telefon och ingen datorplatta. Utan något däremellan.

Hur det blir med den saken återstår att se, Surface neo lanseras inte förrän om minst 12-14 månader, men klart är att Surface duo är en vikbar enhet med två separata skärmar, en vikt på 655 gram och hela underverket ska drivas av en Intel-processor, sannolikt ur Lakefield-familjen. Surface duo kommer köra Windows 10 x, en ny version av Windows som är ”optimerad för dubbla skärmar”. Lanseringsdatum och prislapp var ingenting Microsoft ville prata om på lanseringseventet, och inte heller så många tekniska detaljer så de får vi be om att få återkomma till.

Nu är bolaget tillbaka och det med en vikbar telefonmodell

Den som tycker att Microsoft haft lite svårt att bestämma sig för om de vill sälja mobiltelefoner eller inte, är inte ute och cyklar. Nu är bolaget tillbaka och det med en vikbar telefonmodell som lika gärna kan ses som en konkurrent till Apples Ipad mini som till en stor Iphone eller Android-telefon. Till skillnad från Samsungs Galaxy fold som består av en stor skärm som man sedan viker ihop.

Surface duo
Microsoft beskriver Surface som en kommunikationsenhet.

För att spä på namnförvirringen i Surface-familjen aningens mer visade Microsoft också upp en ny mobiltelefon. Kanske har det gått tillräckligt lång tid för att Microsoft ska våga satsa på mobiltelefonimarknaden igen. Den nya modellen bär namnet Surface duo. Microsoft kallar det dock inte mobiltelefon utan menar istället att Surface duo är en ”kommunikationsenhet”.

En enklare lösning än Samsung

Att Microsoft detaljstuderat Samsungs motsvarighet Galaxy tab är högst osannolikt med tanke på när i tiden Microsoft visar upp Surface duo men har sannolikt en enklare resa framför sig än Samsungs vikbara telefon som fortfarande dras med tekniska problem och skärmar som går sönder.

lanseringsdatumet ska enligt Microsoft vara under julhandeln nästa år

Precis som med Surface neo är det alltså två separata skärmar vi pratar om i Surface duo och tillsammans ger de användaren en total skärmyta på 11,2 tum. Microsoft meddelade också att Surface duo kommer att drivas av Android vilket gör att Surface neo alltså har fler applikationer att ladda ner än Windows phone någonsin hade.

Prislappen är ännu så länge okänd och lanseringsdatumet ska enligt Microsoft vara under julhandeln nästa år, då tillsammans med ett magnetiskt tangentbord som sätts över nederdelen av skärmen och förvandlar Surface neo till en liten laptop-dator.

Annons: Handla Surface Pro 6 till kanonpris på Webhallen


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Skriver nyheter, guider och tester i Datormagazin och är redaktör för Datormagazin Retro. Jobbade på Datormagazin 2001-2005 som testredaktör, numera i IT-branschen. Drev bloggen Macpro i 14 år. Gillar Linux och Mac OS X, är 1/3 av podden Björeman // Melin och blandar Sveriges bästa Gin&Tonic.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här