Tack vare dagens IT-teknik har möjligheterna att ta del av krisinformation aldrig varit större. Här är några applikationer som hjälper dig med just det.

Här är apparna Krisinformation.se tycker att du bör tanka ned och installera för att hålla dig uppdaterad. Det gäller givetvis information om den aktuella Corona-situationen, men även annan information som ökar din beredskap generellt. Tänk på att du behöver både mobiltäckning och en påfylld ”datapott” för att kunna utnyttja dem.

Applikation – Krisinformation.se
”Krisinformation.se är din ingång till information från myndigheter och andra ansvariga om kriser och samhällsstörningar.”

1Krisinformation

Krisinformations egen applikation innehåller information från myndigheter före, under och efter en allvarlig händelse eller kris. Den innehåller även vädervarningar och information om trafikolyckor.
Du kan ställa in i appen så att du bara får VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) och annan information som gäller det län där du bor eller befinner dig.

Applikation – Sveriges Radio Play
”Sveriges Radio i din Iphone, Ipad, Apple Watch och Carplay.”

2Sveriges Radio Play

Sveries Radios mobilapp är både stabil och enkel att använda. Förutom att ”ratta in” SR:s radiostationer kan du även få pushnotiser om så kallade nyhetsflashar och påminnelser om exempelvis viktiga/intressanta presskonferenser. Det är perfekt i Coronatider.

SR lägger även upp VMA (Viktigt meddelande till allmänheten). Förutom att ladda ned Sveriges Radio Play kan du passa på att lägga till en beställning på en batteridriven FM-radio. I kristider är det aldrig fel med en analog backup.

Applikation – SOS Alarm
”112-appen ger trygghet till alla som bor eller vistas i Sverige.”

3SOS Alarm

Nyare bilar kan ringa 112 automatiskt vid en olycka och meddela såväl aktuell position som data om kraschen i sig baserat på sensorer i bilen. Även nyare versioner av Apple Watch har automatisk uppringning till 112 när den detekterar att användaren ramlar.

112-applikationen kan inte ringa SOS Alarm automatiskt. Men om du gör det manuellt vi appen kan den åtminstone skicka över din aktuella position till larmcentralen. Den kan även meddela dig om olyckor i närheten och information om VMA.

LÄS OCKSÅ: Dustin Expo skjuts upp på grund av coronavirusutbrottet

Applikation – Röda korset
”Svenska Röda Korsets helt nya Första hjälpen-app ger dig direkt all information du behöver i de vanligaste nödsituationerna.”

4Röda Korset Första Hjälpen

Hur ska du agera om någon blir medvetslös, får en allergisk reaktion eller akuta diabeteskomplikationer? Det och mycket mer får du reda på i Röda Korsets applikation.

Applikation – Brandrisk ute
”En app som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillhandahåller för privatpersoner.”

5Brandrisk ute

Vad MSB:s applikation, Brandrisk ute, har för funktion är svårt att missförstå. Den hjälper dig att hålla koll på den aktuella brandrisken i skog och mark.

Applikation – SMHI
”SMHI:s app visar väderprognoser för ett stort antal orter, både i Sverige och utomlands, samt varningar när allvarliga väder- och vattenhändelser förutses.”

6SMHI Väder

Det finns givetvis mängder av väderapplikationer. Krisberedskap.se tipsar föga förvånande om SMHI:s variant. På Datormagazin gillar även Yr.no, Klart.se och Yahoos väderapp.

SMHI-appen ger dig både vädervarningar och detaljerade väderprognoser för hela landet.

Applikation – Trafiken.nu
”Få koll på läget innan du ger dig ut trafiken!”

7Trafiken.nu

Med Trafiken.nu i mobilen får du information om olyckor, vägarbeten och andra hinder i Stockholm och Göteborg. Du kan även lägga in bevakningar på de sträckor du kör oftast. Datormagazin föredrar Waze för information i realtid och att lyssna på P4, men det här kan säkert vara ett bra komplement.

Trafiken.nu Göteborg
Trafiken.nu Stockholm
Applikation – UD Resklar
”UD Resklar ger dig reseinformation för världens länder direkt i mobilen.”

8UD Resklar

I skrivande stund avråder UD från samtliga utlandsresor. Aktuell information hittar du i appen UD Resklar. Där finns även kontaktinformation till ambassaden.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här