En ny liten Homepod, snabbare mobiler med vassare kameror, 5G-stöd och en smart magnetisk laddare. Det är några av nyheterna som Apple presenterade under årets höst-event.

Homepod Mini – liten och billig

Apples smarta högtalare, Homepod, har knappast blivit den försäljningssuccé tillverkaren hoppats på. Kan Mini vara lösningen?

Apples existerande Homepod har inga problem med att fylla ett rum med ljuv musik, men speciellt intelligent har den aldrig varit. Åtminstone inte när man jämför Siri med Amazons och Googles motsvarigheter. Dessutom har högtalaren varit dyr, saknat Spotify-stöd och aldrig lanserats officiellt i Sverige.

Nu hoppas Apple fixa åtminstone ett av problemen. Nya Homepod Mini delar många av funktionerna med det större originalet men kostar endast 99 dollar vid lanseringen i USA. Den nya lilla högtalaren verkar vara täckt i samma mjuka tygmaterial som originalet och har en liten pekskärm på toppen där man bland annat kan hantera volymen.

Två Homepod Mini-högtalare går att använda i stereo, men om man kan bygga ett trådlöst surround-system med företagets Homepods vet vi tyvärr inte i skrivande stund. Högtalarna har givetvis multirumstöd via Airplay 2.

Precis som tidigare är Homepod en produkt för dig med en eller flera andra Apple-enheter i hemmet. Gärna med en prenumeration på företagets musiktjänst Apple Music. Stöd kommer visserligen för både Pandora och Amazon Music senare i höst uppger Apple, hur det blir med Spotify återstår att se. Men man kan ju alltid hoppas. Givetvis håller vi även tummarna för en officiell svensk lansering, även om du säkert kommer att kunna köpa högtalaren här ändå.

Iphone 12 och Iphone 12 Mini

Apple Iphone 12
Nya Iphone 12 finns i ett gäng olika färger.

Iphone 12 är här. En vanlig och en ”mini”. Båda modellerna är kantiga, snabba och stötsäkra.

Iphone 12 har en ny design med samma formspråk som de senaste Ipad-plattorna med skarpare kanter. Standardmodellen har en 6,1-tumsskärm precis som Iphone 11, men ”sorgkanterna” längs skärmen har krympt och mobilen har även blivit både lättare och tunnare.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Bästa mobilskärmen hittills?

Den har dock inte blivit mer ömtålig. Åtminstone inte om man ska tro Apple som uppger att den står emot fall fyra gånger bättre än Iphone 11. Ett nytt stötsäkert glas kallat ceramic shield är förklaringen.

Under glaset hittar vi en ny högupplöst skärm kallad Super retina XDR display. Punkttätheten ligger på hela 460 punkter per tum (2532 × 1170 pixel) och den har en maximal ljusstyrka på 1200 nits.

På insidan sitter företagets nya chip, A14 Bionic. Det är byggt i en fem nanometers tillverkningsprocess och har bland annat sex CPU-kärnor och fyra GPU-kärnor. Det beskrivs av Apple som det snabbaste smartphone-chippet i världen.

Ska ge Android en match

Kameran då? Jo, även här är givetvis det mesta bättre än tidigare, precis som det ska vara. Iphone 12 har två kameror och Apple uppger bland annat att de förbättrat ljuskänsligheten och den digitala behandlingen av bilder i efterhand. Bland annat ska nattläget förbättrats väsentligt, något som förhoppningsvis gör att Apple tar igen lite av tappet gentemot de bästa Android-mobilerna.

Smart 5G-stöd

Apple-telefonerna får även stöd för 5G. Tillverkaren säger sig ha optimerat antennplaceringen och växlingen mellan 5G och LTE. Som ett exempel tankas uppdateringar ned i bakgrunden via LTE vilket sparar på batteriet, medan 5G används så snart telefonen upptäcker att du har behov av ökade nedladdningshastigheter.

”Använd den Apple-strömadapter och de hörlurar du redan har eller köp dessa tillbehör separat” – Apple.se

Ingen laddare eller lurar

För första gången tar Apple bort USB-laddare och hörlurar ur paketet. Företaget hänvisar till miljöskäl och hoppas att andra tillverkare följer efter. Du som har en drös USB-laddare hemma i byrålådorna och använder tredjeparts-lurar lär kanske inte störa dig på tilltaget. Vi tycker att tillbehören borde gå att köpa till ett kraftigt reducerat pris i samband med ett eventuellt Iphone-köp för alla som som behöver. Just nu skriver dock Apple på sin sajt: ”För att minska vår påverkan på miljön skickar vi inte längre med strömadapter och EarPods till iPhone 12 och iPhone 12 mini. Använd den Apple-strömadapter och de hörlurar du redan har eller köp dessa tillbehör separat.”

Iphone 12 Mini

Alla vill inte ha stora telefoner. Det konstaterade Apple och lanserade Iphone SE en andra gång. Nu släpper de alltså även en miniversion av Iphone 12. Mobilen har samma specifikationer som den ”normalstora” tolvan, men mindre skärm (5,4 tum) och batteri.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Magsafe – för iphone!

Magsafe är tillbaka. Men inte i Macbook Pro.

Apple Iphone 12 – magsafe
En magnet på baksidan kan användas för både laddning och diverse tillbehör. Foto: Apple

När Apple plockade bort den magnetiska laddningskontakten Magsafe från de bärbara Macbook Pro-datorerna och ersatte den med en USB-C-anslutning blev många användare lite ledsna.

Men nu är Magsafe tillbaka! Tyvärr inte i Macbook Pro utan i Iphone. Företagets nya telefoner har nämligen en magnetisk laddkontakt på baksidan där man kan ansluta trådlösa laddare. Magneten kommer även att kunna användas med tillbehör av olika slag. Apple visade bland annat upp en kommande billaddare/-hållare från Belkin och ett eget litet kreditkortsfodral.

Iphone 12 Pro och Pro Max

Apple Iphone 12 Pro och Max
Foto: Apple

Apples värstingmobiler, Iphone 12 Pro och Pro Max, är precis lika dyra som vanligt. Men kvalitetshoppet mellan 11 Pro och 12 Pro verkar riktigt stort om man ska tro specifikationerna.

Mobilerna fortsätter att växa. Iphone 12 Pro och Pro Max har nu skärmar på 6,1 tum respektive 6,7 tum. Även här är det Super Retina XDR-skärmarna som gäller. Upplösningen ligger på 2532 × 1170 pixel respektive 2778 × 1284 pixel.

Pro-modellerna har tre kameror, en ultravidvinkel, en vidvinkel och en tele, med bländartal på ƒ/2,4, ƒ/1,6 och ƒ/2,0-2,2. De har även utrustats med företagets så kallade Lidar-skanner som ska förbättra autofokusmöjligheterna i sämre ljusförhållanden och fungera som en djupsensor i olika AR-lösningar.

Bättre antiskakfunktion

I presentationen fokuserade Apple på telefonernas foto- och filmfunktioner. De har bland annat implementerat en ny och mer effektiv antiskakfunktion (i Pro Max) där sensorn flyttas för att kompensera för eventuella skakningar istället för hela linsen, som tidigare.

Apple Iphone Pro – foto
Det finns gott om redigeringsmöjligheter för både foton och film i nya Iphone 12 Pro. Foto: Apple

Företaget lanserar även ett intressant RAW-format kallat Apple ProRAW, där telefonens digitala bildbehandling sparas i bilden i olika lager utan att brännas in i originalet. Formatet finns dock inte från säljstarten utan ”kommer snart”, enligt Apple.

Även mobilernas filmförmåga har förbättrats. För första gången blir det möjligt att spela in HDR-video med Dolby Vision upp till 60 bilder per sekund.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här