Apples nya Macbook får en tunnare design och en ny, spännande pek- och visningsremsa ovanför tangentbordet.

Efter månader av rykten är nya Macbook Pro nu här, med ny hårdvara, ny formgivning och en intressant smal OLED-panel på tangentbordet. Den avlånga lilla bildskärmen kallas Touch Bar och ska ersätta funktionstangenterna, plus mycket mer – den är nämligen helt anpassningsbar. Exempelvis kommer panelen att kunna användas för att ändra volymen och skärmens ljusstyrka, samt visa kontrollknappar för musik.

Men den kan också anpassa sig till det program som just används, vilket gör den en hel del mer användbar än fysiska tangenter. Den kan visa genvägar till dina favoritwebbplatser när du använder Safari, eller visa webbläsarfunktioner såsom tillbaka eller framåt.

Den kan användas för fingeravtrycksinloggning, visa skrivförslag som du bara kan klicka på för att skapa förinställda svar på meddelanden, eller skriva emojisymboler. Plus en hel del mer.

På insidan finns Skylake-processorer, i5 eller i7 och en snabb SSD i storlekar upp till två terabyte,. 13-tumsversionerna får uppdaterad Intel Iris-grafik, medan 15-tummmarna kommer att innehålla en särskild AMD Radeon Pro uppbyggd kring företagets nya Polaris-arkitektur. Apple hävdar att AMD-tekniken gör 15-tumsmodellen 2,3 gånger snabbare än tidigare generations Macbook Pro.

Den formgivning som hängt med de senaste fyra åren har förändrats en hel del och man har bland annat lyckats skala av några millimeter på tjockleken, som nu är 14,9 millimeter för de mindre modellerna och 15,5 millimeter för 15-tumsversionen. Man har också fått ned vikten med några hekto på båda två. Styrplattan har blivit dubbelt så stor och två färger finns – silver och grå.

Inför lanseringen spekulerades det mycket i att vi äntligen skulle få se införandet av USB typ C-portar på Macbook Pro, och så blev det. Inte mindre än fyra stycken finns på de större modellerna, alla med stöd Thunderbolt, Displayport, HDMI, VGA, vanlig USB och laddning. Det sistnämnda innebär att Magsafe-anslutningen är ett minne blott.

LÄS OCKSÅ: Apple lanserar Iphone 12 och Homepod Mini

13-tumsmodellen har ett pris på 1 500 dollar i grundutförande utan Touch Bar, med två USB-C-portar, tvåkärnig 2,0 gigahertz Intel Core i5, åtta gigabyte minne och 256 gigabyte SSD. Till ett pris på 1 800 dollar tillkommer Touch Bar, ytterligare två USB-portar och en 2,9 gigahertz i5. Den värsta 13-tumsmodellen har 3,3 gigahertz i7-processor, en terabyte SSD och 16 gigabyte minne för 2 900 dollar. Alltså priser från ungefär 15 000 kronor upp till 30 000 kronor.

Alla 15-tumsmodellerna har Touch Bar och för en fyrkärnig 2,6 gigahertz i7, 16 gigabyte minne, 256 gigabyte SSD och AMD Radeon Pro 450-grafik är priset 2 400 dollar. Den mest kraftfulla versionen kostar maxade 4 300 dollar och är utrustad med 2,9 gigahertz i7, två terabyte SSD, 16 gigabyte minne och AMD Radeon Pro 460. Med andra ord ett prisspann från cirka 24 000 kronor upp till 43 000 kronor.
apple-macbookpro-6

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här