Ipad Air är här i en ny version. Den uppdaterade datorplattan liknar modellerna i företagets Pro-serie med ett kantigare formspråk än tidigare och riktigt kraftfull hårdvara.

Det kommer att vara enkelt att känna igen nya Ipad Air i butikshyllorna. Det räcker att du letar efter en datorplatta som ser ut som en Ipad Pro, men har en mycket lägre prislapp. Strax under 7000 kronor kommer den ”billigaste” modellen att kosta vid lanseringen i oktober. För pengarna får du en Ipad med Wi-Fi 6-stöd, laddad med Apples nya A14 Bionic-chip som uppges ge en ökad CPU-prestanda om 40 procent jämfört med föregångaren. Även grafikdelen är bättre än tidigare tack vare en ny GPU med fyra kärnor.

Touch ID flyttar till av/på-knappen

Den nya skärmen på 10,9 tum sträcker sig långt ut mot sidorna med mindre sorgkanter än i föregångaren. För att inte öka de fysiska yttermåtten har Apple plockat bort den traditionella hem-knappen och flyttat fingeravtryckssensorn till av/på-knappen i plattans ovankant. Lösningen är ny för Apple, men företaget uppger att den nya Touch ID-knappen är lika snabb och säker som tidigare. Ansiktsinloggning via Face ID finns alltså inte.

LÄS OCKSÅ: Apple lanserar Iphone 12 och Homepod Mini

Huvudkameran har en upplösning på 12 megapixel (samma som i Pro) och selfiekamerans upplösning ligger på sju megapixel.

Nya Ipad Air har USB-C-anslutning
Nya Ipad Air laddas via USB-C och har bland annat stöd för Apples Magic Keyboard. Foto: Apple

Nya Ipad Air laddas via USB-C

Precis som Ipad Pro laddas nya Ipad Air via USB-C. Den har även stöd för samma tillbehör. Det gäller både det nya ”flytande” tangentbordet och senaste versionen av Apple Pencil som laddas genom att man fäster den med magneter i plattans ena kant.

På pappret verkar Ipad Air 2020 vara ett riktigt bra köp och argumenten för att lägga sina surt förvärvade pengar på en av tillverkarens Pro-modeller minskade precis ganska drastiskt. (Den lägst prissatta kostar strax under 10000 kronor.) Om nya Ipad Air verkligen är så bra som Apple hävdar, och vi misstänker, återkommer vi till så snart vi testat datorplattan.

Du som inte behöver kraften i den nya Air-plattan kollar med fördel in uppdateringen av ”vanliga” Ipad. Även den har fått en rejäl prestandaboost. Under retina-skärmen på 10,2 tum hittar vi nu Apples A12 Bionic-krets som ska ge dubbelt så mycket grafikprestanda och 40 procent bättre CPU-prestanda jämfört med föregångaren. Den nya plattan (åttonde generationens Ipad) kostar från 3995 kronor.

Du som redan har en Ipad ska förresten inte glömma att uppdatera plattan till IpadOS 14 som innehåller mängder av nya funktioner.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här