Snart är Mac-datorer laddade med Intel-processorer ett minne blott. Apple tar sin processortillverkning hela vägen till företagets datorer. Första modellerna med Apple-chip väntas i höst.

Apple har ända sedan Iphone lanserades 2007 tillverkat egna processorer, men nu tar man steget att börja utveckla chip även till sina datorer. Företaget kallar det en historisk dag och menar att övergången är det största klivet framåt någonsin för Mac.

Kommande Macar kommer alltså att använda samma arkitektur som vi hittar i företagets mobiler och plattor. Apple har redan uppdaterat och optimerat sina desktop-program för de nya chipen, även Microsoft kommer att erbjuda full Office-kompatibilitet och Adobe har bland annat Lightroom och Photoshop färdiga för den nya plattformen.

Rosetta 2 gör att du kan fortsätta att köra x86-mjukvara

Även äldre program som inte uppdaterats för den nya arkitekturen kommer att fungera, meddelar Apple, men då via en funktion med namnet Rosetta 2 som konverterar programmen när de installeras. Det ska även komma att fungera att köra virtuella operativsystem tack vare den funktionaliteten.

Läs också: Apple betalar miljardbelopp för långsamma Iphones

Datorer med de nya Apple-processorerna kommer även att kunna köra appar som utvecklats för IpadOS och IOS, ofta utan att utvecklarna behöver göra någon anpassning över huvud taget.

Första datorerna med Apple-chip kommer senare i år

De första datorerna med de nya chipen kommer senare i år, och Apples plan är att alla Mac-modeller ska använda den nya plattformen inom två år.

Företaget uppger dock att de kommer att fortsätta att uppdatera MacOS för Intel-baserade datorer ”i flera år framöver” och att de dessutom har nya Intel-baserade Macar på gång.

Läs också: Apples nya Mac pro: monstersnabb och monsterdyr

Vi håller tummarna för att övergången ska gå smidigt för både användare och mjukvaru-utvecklare och hoppas att vi kan köra MacOS i kommande versioner av Ipad Pro.

Av Ove Kaufeldt och Anders Öhman


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här