Apple ska betala upp till 4,7 miljarder kronor för att ha gjort vissa Iphone-modeller långsamma efter en uppdatering av IOS. Företaget har gått med på en förlikning i amerikansk domstol efter en grupptalan mot bolaget.

Förlikningen motsvarar 25 dollar per telefon och uppgår till minst 310 miljoner dollar, upp till 500 miljoner dollar, uppger Reuters. Apple har gått med på förlikningen som ska godkännas av en distriktsdomare i Kalifornien innan den är helt spikad.

Läs också: Apple ratar Intel – satsar på egna Mac-chip

Iphonetillverkaren erkänner att de medvetet minskat telefonernas prestanda, men menar att åtgärden lades till i IOS för att äldre batterier inte ska ta stryk och göra telefonerna instabila. Anklagelser om att de gjorde det för att öka försäljningen av såväl ersättningsbatterier som nyare Iphone-modeller håller de inte med om.

I en intervju i slutet av 2018 sa Apples vd Tim Cook att företaget varit otydliga om prestandastrypningen och i samband med det sänkte företaget priset på mobilernas originalbatterier.

Funktionen som sänker prestandan finns fortfarande kvar, men i senare versioner av IOS finns det möjlighet att avaktivera den manuellt.

Grupptalan gäller kunder i USA med följande telefoner från IOS 10.2.1:

  • IPhone 6
  • Iphone 6 Plus
  • Iphone 6s
  • Iphone 6s Plus
  • Iphone 7
  • Iphone 7 Plus
  • Iphone SE

Den gäller även de som ägt en Iphone 7 och 7 Plus som körde IOS 11.2 eller senare, innan den 21 december 2017.

Källa: Reuters

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här