I Frankrike ingår fängelse i straffskalan för det brott Apple eventuellt begått när man avsiktligt strypt prestandan hos äldre produkter.

I ett långt meddelande som publicerats på företagets webbplats ger Apple en fördjupad förklaring till den kontroversiella uppdateringen av IOS som sänker prestanda för äldre Iphones, något som fått stor publicitet. Apple har anklagats för att vilja göra gamla telefoner oattraktiva tidigare för att kunna sälja nya, men företaget har hävdat att det handlar om att skydda telefonerna när batterierna blir gamla och tappar prestanda.

Funktionen kommer att finnas kvar, men Apple säger att en kommande IOS-uppdatering kommer att ge användarna större insyn i sina telefoners batterifunktioner. Det framgår dock inte om det kommer att finnas möjlighet att stänga av eller slå på funktionen.

Som lite plåster på såren kommer Apple tillfälligt att sänka priset på ersättningsbatterier till 29 dollar med början i slutet av januari. Priset kommer att gå tillbaka till det vanliga 79 dollar till 2019. I meddelandet ber man också om ursäkt för att man svikit sina kunder.

Fängelsestraff i Frankrike

Det hela har dock redan lett till att stämningar mot Apple har lämnats in i både New York och Israel. Det största problemet för företaget lär dock bli den klagan som lämnats in i Frankrike av miljögruppen Halte à l’Obsolescence Programmée, som ungefärligen kan översättas med ”stoppa planerad föråldring”, eftersom det i Frankrike faktiskt är brottsligt att avsiktligt föråldra produkter i förtid.

I augusti 2015 antogs en ny fransk lag som gör det olagligt att ”avsiktligt minska livslängden för en produkt för att öka ersättningsgraden”. De högsta straffen som hittills utdömts för företag som befunnits skyldiga enligt lagen är två år i fängelse, böter på 300 000 euro och fem procent av företagets årliga omsättning.

Enligt gruppens uttalande har de två mål med sin talan – ett är att skydda konsumenterna från att behöva köpa telefoner oftare och det andra är att hjälpa till att minska miljöavfallet från sådana täta uppgraderingar.

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Det ska bli intressant att se hur detta går!
    Lägre prestanda brukar betyda lägre temperatur och längre livslängd.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här