Fråga

Var i registret ligger ”standard”-informationen om webbläsare? Efter en av Windows uppdateringar försvann Firefox från valbara läsare.

Björn

 

Svar

Det låter tveksamt att en Windowsuppdatering skulle orsaka detta. Men oavsett det borde du kunna ändra det i Firefox. Klicka på de tre strecken uppe till höger, välj Inställningar och klicka på ”Ange som standard”. Fungerar inte det tror jag att du kan lösa problemet genom att installera om Firefox.

Att ändra detta i systemregistret är mycket komplicerat. Före Windows 8 var det hyfsat enkelt, men i senare Windowsversioner verifieras registerändringarna med ett hemligt hashvärde (unikt per användare och app) som upptäcker manipulation. I avsaknad av en giltig hash ignoreras standarden i registret. Detta är enligt Microsoft gjort av säkerhetsskäl.

Lyckligtvis finns det alltid folk som irriterar sig på sådana begränsningar och hittar på sätt att gå runt dem. Du kan ladda ned programmet SetUserFTA här: http://kolbi.cz/SetUserFTA.zip

Packa upp filen SetUserFTA.exe ur det nedladdade arkivet. Öppna ett kommandotolksfönster i den mapp där du placerade den och skriv:

SetuserFTA  http FirefoxHTML
SetuserFTA  https FirefoxHTML
SetuserFTA  .htm FirefoxHTML
SetuserFTA  .html FirefoxHTML

För Google Chrome, använd:

SetuserFTA  http ChromeHTML
SetuserFTA  https ChromeHTML
SetuserFTA  .htm ChromeHTML
SetuserFTA  .html ChromeHTML

Och för Microsoft Edge:

SetuserFTA http AppXq0fevzme2pys62n3e0fbqa7peapykr8v
SetuserFTA https AppX90nv6nhay5n6a98fnetv7tpk64pp35es
SetuserFTA microsoft-edge AppX7rm9drdg8sk7vqndwj3sdjw11x96jc0y
SetuserFTA .htm AppX4hxtad77fbk3jkkeerkrm0ze94wjf3s9
SetuserFTA .html AppX4hxtad77fbk3jkkeerkrm0ze94wjf3s9

 

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här