Gabeldorsche – omskriven Bluetooth-stack för Android

2

Linuxredaktören utreder släktskapen inom Bluetooth-teknikens förunderliga värld. Gabeldorsche, vem/vad är egentligen det?

När man går in i en Androidenhets inställningar för utvecklare finns det en mängd mer eller mindre självklara funktioner att aktivera. Det är inte helt enkelt att veta vad som är vad, och det är ju helt naturligt med tanke på hur avancerade dagens mobiltelefoner och datorplattor är.

Dessa inställningar är vanligtvis inget man behöver bry sig om, förutom vid vissa speciella tillfällen.

Av en slump råkade jag ändå bläddra bland dem, och blicken fastnade på en av dem: Aktivera Gabeldorsche”. Aktivera vadå sa du? Nog för att det finns många krångliga teknikord, men Gabeldorsche? Det låter mer som ett namn hämtat från Bröderna Grimm.

Omskriven Bluetooth-stack för Android

Att det skulle handla om en sagofigur är inte särskilt sannolikt, så Google fick hjälpa till. Eller rättare sagt XDA Developers där det finns en intressant artikel om nya mer eller mindre dolda funktioner och finesser i Android 11. Här får vi veta att Gabeldorsche är namnet på en helt ny omskriven Bluetooth-stack för Android. Bluetooth är ju som bekant namngivet efter den gamle mytiske danske kungen Harald Blåtand (”Harald Bluetooth” på engelska). Att det handlar om Bluetooth är ju också ganska givet om man läser texten under rubriken.

Den nya stacken är dock inte färdig för produktionsbruk, utan medföljer i Android 11 som en testversion. Den stabila versionen verkar vara tänkt att införas i kommande Android 12 eller eventuellt i senare versioner. Den som vill veta mer om detta kan läsa mer här.

Men var kommer då namnet ifrån? Jo lite vidare efterforskning ger att Gabeldorsche översatt till engelska blir Forkbeards (”gaffelskägg”). Och Forkbeard i sin tur ska vara ett annat namn för den danska kungen Sven Tveskägg. Och vad Tveskäggs far hette kan nog alla räkna ut?

Jo precis, Sven Tveskäggs far var ingen mindre än Harald Blåtand. Så var det med det, det konstiga namnet var egentligen helt logiskt då man helt enkelt döpt en efterföljande Bluetooth-stack efter Harald Blåtands son.

 

Datormagazins Linuxredaktör, din guide i linuxdjungeln.

2 KOMMENTARER

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här