Asus Zenbook Flip 13 OLED (UX363)
5 / 6 Betyg
15 990 krPris
För
Asus UX363 är bärbar i ett behändigt format. Datorn har gott om kraft och en mycket bra skärm. Snabbt och stabilt Wi-Fi och en ren, fyllig ljudbild, smart pekplatta och snabb kamerainloggning med Windows Hello.
Emot
Vi saknar en fingeravtrycksläsare, men det största problemet är att modellen blir riktigt varm vid hård belastning.
Rekommenderas till
Detta är ett perfekt verktyg för dig som vill jobba från olika platser och samtidigt kunna växla mellan nytta och nöje.

Asus Zenbook Flip 13 är en liten, flexibel bärbar med en magisk OLED-skärm. Datorn har gott om kraft, men blir så varm att vi inte vill ha den i knät.

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

Ett av Asus senaste tillskott i Zenbook Flip-serien är en ultraportabel enhet som mäter 305 x 211 x 11,9–13,9 millimeter och väger låga 1,3 kilo. Modellens skärm och tangentbordsdel hålls samman av Asus välkända så kallade ergolift-gångjärn vilka dels lyfter bakdelen av enheten när den används i normalt läge men som även, med full stabilitet, gör att vi kan roteras skärmen upp till 360 grader för att användas i helt olika lägen. Det ger oss en väldigt flexibel lösning.

Laddas snabbt som attan

På höger sida av det slimmade chassit finner vi en USB-A 3.2 Gen 1-port samt en minimal strömknapp vars placering troligen hade varit bättre på en annan plats. För ibland när jag har lite bråttom med att stoppa in ett USB-minne följer jag kanten med handen och har då vid flera tillfällen råkat stänga ner datorn. På motsatta sidan finns en fullstor HDMI-port samt dubbla Thunderbolt 4, USB-C-portar vilka både har stöd för power Delivery och Display Port eller varför inte en slimmad docka för övriga behov.

ANNONS: Se aktuellt pris på Webhallen

Asus Zenbook Flip 13 laddas givetvis via en Typ-C-kabel och det integrerade 67 wattimmar kraftfulla batteriet räcker dryga nio timmar, men tack vare snabbladdning får vi 60 procents laddning på knappa 50 minuter. På enhetens baksida, och den bakre delen av enhetens undersida, finns luftventiler som hjälper till att transportera in sval luft och snabbt få ut den varma. Här hittar vi dock enhetens kanske största svaghet. På grund av den höga prestandan blir modellen snabbt mycket varm och vi kan/vill knappast jobba med datorn i knät. På undersidans framkant finns dubbla utgångar för det Sonicmaster- och Harman/Kardon-baserade ljudet som är förvånansvärt bra med rena och klara toner och en godkänd bas.

LÄS OCKSÅ: Här är de bästa bärbara datorerna 2019

Ljudet kompletteras med en mycket bra, brusreducerande, mikrofonlösning som gör att vi tillsammans med den integrerade kameralösningen kan hålla digitala möten även i en mer störande omgivning utan att detta påverkar samtalet nämnvärt.

LED-upplyst numerisk knappsats

Datorn har ett mycket bra kant till kant-tangentbord med perfekt nedlagskraft. Nedanför detta finner vi Asus Numberpad 2-platta. Detta är en pekplatta som har en integrerad LED-upplyst numerisk knappsats som både låter oss använda siffror och pekplattsfunktioner samtidigt. Lösningen tar en liten stund att vänja sig vid men är grymt smart när vi väl fått kläm på den. Tyvärr saknas en fingeravtrycksläsare, vi får nöja oss vid en snabb och bra IR-kamera för Windows Hello.

Zenbook Flip 13 funkar bra till både grafiskt krävande mjukvara och spel

Titta vi på enhetens insida kommer vår modell med elfte generationens Intel i7-11656G7-processor. Det är en fyrkärnig HT-modell som körs i frekvenser på upp till hela 4,7 gigahertz i boostläge. Till denna får vi 16 gigabyte DDR4@4 267 MHz-minne och en 512 gigabyte stor PCIe Gen 3-baserad M.2-enhet. Att Asus inte valt att gå över till Gen 4 skulle vi gissa beror på den ökade värmeutveckling som detta troligen skulle innebära och som antagligen blivit ett litet problem. Detta spelar dock mindre roll, för tillsammans med Intels Iris Xe-grafik får vi gott om prestanda för all form av underhållning, arbete i lite mer grafiskt krävande program som Adobe Photoshop eller spelande av spel på ett sätt som tidigare krävt ett diskret grafikkort.

För att sätta lite siffror på enhetens prestanda körde vi en uppsättning benchmark med följande resultat:

 • 3DMark: Fire Strike – 4 638
 • 3DMark: Time Spy – 1 539
 • PCMark: 4 809
 • PassMark: 5 434

Magisk skärm och snabbt Wi-Fi

UX363 är även utrustad med Wi-Fi 6 tillsammans med Bluetooth 5. Den trådlösa anslutningen använder Asus WiFi Master Premium-teknik som filtrerar bort trådlösa störningar för en helt stabil anslutning som blixtsnabbt flyttar mellan accesspunkter.

LÄS OCKSÅ – Nu släpps Asus Zenbook Pro Duo 15 OLED i Sverige

Vi avrundar med enhetens skärm. Detta är en OLED-baserad Nano Edge-skärm som har mycket tunna kanter, trots kameraintegrationen. Skärmen har en högsta upplösning på 1 920 x 1 080 pixel och stöder både 100% sRGB och DCI-P3 vilket ger magiskt bra färgåtergivning som är som skapt för att arbeta med bilder eller filmer. Det senare underlättas ytterligare av den exakta pekfunktionalitet vilken stöder 4 096 trycknivåer tillsammans med den medföljande pennan. Denna kombination är grymt trevlig och passar perfekt när vi jobbar i plattläge eller skissar i ett stående visningsläge. Tillsammans med inställningar för lågt blåljus och en hög ljusstyrka är detta en av de bästa delarna med enheten oavsett om vi jobbar eller spelar. Som vanligt stöder modellen även Asus egen integration med IOS och/eller Androidenheter samtidigt som Asus appar hjälper oss att automatiskt optimera datorns prestanda och energiförbrukning.

Asus Zenbook Flip 13 OLED (UX363)
5 / 6 Betyg
15 990 krPris
För
Asus UX363 är bärbar i ett behändigt format. Datorn har gott om kraft och en mycket bra skärm. Snabbt och stabilt Wi-Fi och en ren, fyllig ljudbild, smart pekplatta och snabb kamerainloggning med Windows Hello.
Emot
Vi saknar en fingeravtrycksläsare, men det största problemet är att modellen blir riktigt varm vid hård belastning.
Rekommenderas till
Detta är ett perfekt verktyg för dig som vill jobba från olika platser och samtidigt kunna växla mellan nytta och nöje.

SPECIFIKATIONER Asus Zenbook Flip 13 OLED (UX363)

 • Tillverkare: Asus, www.asus.com
 • Cirkapris:  15 995 kr
 • CPU: Intel Core i7-1165G7
 • RAM: 16GB@4 267 MHz
 • Lagring: 512 GB
 • PCIe: Gen 3
 • Grafik: Iris Xe
 • Skärm: 13,3 tum OLED
 • Pekskärm: Ja
 • Högsta upplösning: 1 920 x 1 080 pixel
 • Anslutningar: 1 st USB 3.2 Gen 1-A + 2 st Thunderbolt 4 + 1 st HDMI
 • Kamera: HD med IR
 • Ljud: Sonicmaster + Harman/Kardon
 • Trådlöst: Wi-Fi 6 + Bluetooth 5
 • Mått: 30,5 x 21,1 x 1,19-1,39 cm
 • Vikt: 1,3 kg

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här