Huawei Watch 3 Pro
4 / 6 Betyg
5 250 krPris
För
Premium konstruktionsmaterial, tydlig och lättanvänd display, kronan underlättar hanteringen, e-SIM, egen appstore, bra träningsdetektering, bra mätning av puls och syre samt sömn, stort utbud av gränssnitt för klockan, fungerar med alla mobiler, bra batteritid.
Emot
Temperaturmätningen känns inte helt genomtänkt, utbudet av appar är inte lika komplett som alternativa lösningar, ingen betalningslösning som fungerar i Sverige i skrivande stund, prislappen är lite väl hög, vi saknar blodtrycksmätare.
Rekommenderas till
Som tränings- och aktivitetsklocka är Watch 3 Pro ett mycket bra alternativ och tack vare ett stilrent utseende passar klockan lika bra under träningen som på jobbet eller finmiddagen.

Vi testar Watch 3 Pro, en ny premiumklocka med förbättrad skärm och riktigt bra batteritid som funkar lika bra med tillverkarens egna mobiler som med andras.

Allt sedan Huawei släppte sin första smarta klocka har vi förbluffats över dess utmärkta batteritid vilken kombinerats med mängder av funktioner för att hjälpa oss hålla koll på vår fysiska aktivitet likaväl som de agerat som en förlängning till dagens mobiler. En del som däremot varit lite av en nackdel jämfört med alternativa toppmodeller har varit dess aningen ljussvaga skärm (vilket visserligen varit en bidragande orsak till den längre batteritiden). Men i och med lanseringen av senaste Watch 3 Pro har denna lilla svaghet åtgärdats och vi får dessutom flera efterlängtade nyheter som e-SIM och inbyggd appbutik direkt i klockan.

LÄS OCKSÅ
Test: Samsung Galaxy Watch4 Classic

Titanbaserad klocka

Vi börjar genomgången med att titta närmare på klockans yttre där modellen kommer i flera olika utföranden, där vår klocka har ett mörkbrunt läderarmband. Tidigare modeller vi testat har haft band i plast respektive metall.

Läderbandet är lite kraftigare och ger ett klart sobert intryck som för tankarna till ett traditionellt armbandsur. Vi har haft en relativt kort testperiod och inte hunnit slita på armbandet ordentligt, men det känns som att det ska klara av även mer fysik aktivitet och sett ur en komfortvinkel är det absolut inga problem att både springa, simma och gymma med detta armband. Ett mer sportigt platsband kan dock vara ett bättre alternativ över tid.

Själva klockan har en 1,43 tums Amoled-skärm. Enheten mäter 48 x 49,6 x 14 millimeter och väger 63 gram (utan armbandet). Watch 3 Pro är tillverkad i en blandning av Titan och keramisk beläggning vilket ger oss en klocka med hög konstruktionskvalitet som klara av tuffare tag. Dessutom ligger klockan skönt mot handleden även när vi tränar eller som under sommaren svettas i värmen.

Mycket bättre skärm än tidigare

Skärmen har en upplösning på 466 x 466 pixel med en punkttäthet på 326 PPI. Vi får här även en mycket responsiv skärm som reagerar direkt vid både knackning, svepning eller tryck- och håll-funktioner för en snabb och precis navigering. En stor skillnad vi märkt från tidigare modell, och även jämfört med konkurrerande klockor, är att touchfunktionerna på Watch 3 Pro fungerar riktigt bra även när vi springer i ösregn eller klockan dryper av svett från jobbigare träningspass, och detta är ett stort plus för dig som är aktiv.

Huawei Watch 3 Pro
En efterlängtad nyhet är att Watch 3 Pro kommer med integrerat stöd för appar och att vi får tillgång till ett stort utbud av urtavlor vilka vi även kan anpassa efter behov.

Men viktigast av allt, skärmen är avsevärt ljusare än tidigare, med klara och tydliga färger som ger en perfekt återkoppling oavsett om vi bara vill kontrollera tiden eller läsa ett SMS från mobilen eller om vi kontrollerar distansen när vi simmar eller följer GPS-spårning när vi vandrar i direkt dagsljus. Detta är nog den del som vi, i varje fall visuellt, känner är den största vinsten till denna modell.

Förutom att kunna hantera klockan via pekskärmen finns här även en fysisk knapp och ett mer klassiskt rullhjul eller en så kallad krona. Denna används antingen separat eller tillsammans med touchdelen och tack vare en taktil återkoppling blir känslan att jobba med denna mycket trevlig, samtidigt som den helt klart höjer det visuella intrycket.

Man kan även hantera klockan med gestbaserade rörelser vilket gör att vi exempelvis kan svara på samtal utan att röra klockan om vi till exempel håller på att laga mat.

Huawei Watch 3 Pro – krona
Klockan kan hanteras genom att använda ”touch”, gester eller den helt nya kronan.

Ytterligare en del där vi märker en förbättring gäller själva glaset som är ett 3D-slipat safirglas som förutom att vara extremt tåligt mot slag och repor även har ett mycket bra skydd mot kladdiga fingrar. Det händer knappast någon gång att glaset ser skitigt ut och de gånger som så är fallet kan vi snabbt dra klockan mot byxan eller tröjan så ser den ut som ny igen.

Fortlöpande kontroll

Det finns inte så mycket information om vad Huawei använder för hårdvara på klockans insida. Vi vet dock att det chip klockan drivs av har dubbla kärnor där den mer strömsnåla varianten hanterar sensorer som jobbar i bakgrunden för att på detta sätt hitta en optimal balans mellan prestanda och energieffektivitet. Klockan har två gigabyte RAM och 16 gigabyte ROM för lagring.

Huawei Watch 3 Pro laddas med en medföljande trådlös laddare som är på tio watt där en full laddning i normalläge beräknas hålla cirka fem dagar. Detta kan utökas till 21 dagar i vad Huawei kallar för ultra-long-batteriläge vilket då begränsar flera av realtidsmätningarna. Puls- och den så kallade Truesleep-funktionen avaktiveras dock ej, mer om dessa nedan.

Huawei Watch 3 Pro – trådlös laddning
Klockan laddas trådlöst och med bara dryga 15 minuters laddning får vi kraft nog att klara en full dag. Normalt ger en full laddning mellan 4-5 dagars drift med alla funktioner aktiverade.

Ser vi till övriga funktioner har klockan utrustats med GPS-L1:GPS+GLONASS+Galileo+Beidou+Q ZSS samt GPS-L5:GPS+GLONASS+Beidou vilket ger klockan en mycket hög precision när vi exempelvis väljer att mäta och logga vår löpning eller när vi följer en karta för digital navigering. Klockan kommer med Bluetooth 5.2 samt Wi-Fi-stöd över 2,4 gigahertzbandet. Men till detta får vi även stöd för e-SIM vilket gör att vi kan använda klockan helt fristående utan mobil. Detta förenklas av att klockan drivs av nya HarmonyOS 2 samt att vi får en integrerad appbutik i klockan som gör att vi kan ladda ned de appar vi behöver direkt från klockan.

LÄS OCKSÅ – Test: Huawei Watch GT 2 Pro

Nu är utbudet av appar inte lika stort som för Apples WatchOS eller Android, men utbudet växer hela tiden och exempelvis finns en klart bra musikapp som inte står allt för långt efter Spotify sett till musikutbud.

Ser vi till övrig hårdvara har Huawei Watch 3 Pro bland annat sensorer för att mäta acceleration, puls, omgivningsljus, barometertryck och temperatur. Detta ger klockan en mycket bra grund för en snudd på komplett mätintegration av de flesta tänkbara aktiviteter och hälsolägen.

Watch 3 Pro har träning i fokus

Precis som tidigare Huawei-modeller ligger ett stort fokus för Watch 3 Pro på träning och mätning av hälsorelaterade data där vi per automatik kan mäta steg, kalorier, sömn och olika former av träning. Redan från start erbjuder klockan mätning av över 100 olika träningsformer vilka täcker aktiviteter såväl inom- som utomhus och där vi har möjlighet att själva konfigurera upp 85 olika lägen baserade på sex olika typer av träningsaktiviteter för att få en så exakt träningsprofil som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Det här är nytt i Apple Watch Series 6 och SE

Klockan har automatisk detektering av sex olika träningslägen: löpning och gång inom- och utomhus samt rodd och elliptisk träning. Du som vill kan ändra läge manuellt.

Bland övriga hälsofunktioner finns kontinuerlig mätning hjärtfrekvens och syresättning vilka, precis som föregående modeller håller en mycket hög mätprecision. Likaså tycker vi att sömnregistreringen via TruSleep 2 har blivit mer precis med en bättre urskiljning mellan olika nivåer av sömn och även rekommendationer på åtgärder för att lyckas förbättra sömnen. En annan lösning vi tycker är klart bra, men lite underskattad, är falldetekteringen. Med denna upptäcker klockan när vi faller på ett onaturligt sätt och kan sedan ringa en förinställd nödkontakt.

Sedan finns även delar som vi kan tycka är lite onödiga, som timern på 20 sekunder för att vi ska tvätta händerna tillräckligt länge (samma funktion finns för övrigt i Apple Watch). Vi hade även gärna sett en blodtrycksmätare och integrerad EKG-lösning som komplement till övriga mätområden.

Febertermometern svår att tolka till en början

Undertecknad måste även säga att den integrerade hudtemperaturmätaren inte riktigt lever upp till förväntad användning. Mätningen av hudens temperatur är i sig säkerligen helt korrekt, men då denna inte fullo korrelerar med vår interna, mer normala temperatur, och inte heller stiger eller sjunker i samma fas som den interna temperaturen så är det lite svårt att få grepp om när ett värde blir ”onormalt” på grund av att vi håller på att bli sjuka eller om det är de externa faktorerna som spelar in. Här hade det varit intressant, och mer tillämpligt för gemene man om Huawei lyckats använda sin AI-teknik för att på ett korrekt sätt omvandla den uppmätta hudtemperaturen, vilken ligger mellan 32–34 grader, till normala interna mätvärden kring 36,5–37,5 grader.

En sista avslutande notering är att Huawei Watch 3 Pro fungerar klart bättre med andra mobiler (än Huaweis egna) jämfört med tidigare modeller och vi har inga bekymmer att använda klockan med såväl Iphone som olika Androidtelefoner.

Huawei Watch 3 Pro
4 / 6 Betyg
5 250 krPris
För
Premium konstruktionsmaterial, tydlig och lättanvänd display, kronan underlättar hanteringen, e-SIM, egen appstore, bra träningsdetektering, bra mätning av puls och syre samt sömn, stort utbud av gränssnitt för klockan, fungerar med alla mobiler, bra batteritid.
Emot
Temperaturmätningen känns inte helt genomtänkt, utbudet av appar är inte lika komplett som alternativa lösningar, ingen betalningslösning som fungerar i Sverige i skrivande stund, prislappen är lite väl hög, vi saknar blodtrycksmätare.
Rekommenderas till
Som tränings- och aktivitetsklocka är Watch 3 Pro ett mycket bra alternativ och tack vare ett stilrent utseende passar klockan lika bra under träningen som på jobbet eller finmiddagen.

SPECIFIKATIONER Huawei Watch 3 Pro:

 • Tillverkare: Huawei, www.huawei.com
 • Mått: 48 x 49,6 x 14 mm
 • Vikt: 63 gram
 • Display: 1,43 tum AMOLED
 • Upplösning: 466 x 466 pixel, 326 PPI
 • Sensorer: Acceleration, Gyro, Geomagnetisk, Optisk hjärtfrekvens, omgivande ljus, barometer, temperatur
 • Minne: 16 GB ROM, 2 GB RAM
 • Laddning: Trådlös
 • Vattenskydd: 5 ATM
 • Anslutningar: Bluetooth 5.2 + Wi-Fi 2,4 GHz + e-SIM
 • Batteritid: från ca fyra dagar till 21 dagar beroende på läge och användning

 

i samarbete med PriceRunner

 


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här