Apple Watch Series 6 är snart här. Den 22 september landar de nya klockorna i butik. Samtidigt släpper tillverkaren en något billigare SE-modell som verkar riktigt trevlig.

Den största nyheten i Apple Watch Series 6, åtminstone så här i corona-tider, är en ny sensor som mäter blodets syresättning. Pulsmätaren och företagets EKG-lösning finns givetvis kvar sedan tidigare, men undersidan av klockan har gjorts om för att rymma de nya sensorerna. Precis som pulsmätaren går det att mäta syresättningen genom att manuellt aktivera funktionen, och/eller låta klockan göra det på egen hand med jämna mellanrum.

LÄS OCKSÅ
Apple släpper stekhet Ipad

Test: Samsung Galaxy Watch4 Classic

Nya Series 6-klockan har även fått en något mer ljusstark skärm och en vassare processor än tidigare, och säljs i nya färger. Prislappen ligger på samma nivå som för Series 5, liksom batteritiden på cirka 18 timmar. Från 4 500 kronor kostar den minsta modellen utan inbyggd mobil-lösning.

Apple Watch SE – som en billigare Series 5 utan EKG

Apple Watch SE
Apple Watch SE har i stort sett samma funktioner som Series 5, men saknar bland annat EKG. Foto: Apple

Nya Apple Watch SE är en lägre prissatt modell som i mångt och mycket liknar den tidigare toppmodellen Apple Watch Series 5. Tillverkaren har dock plockat bort det inbyggda EKG:t och valt bort den nya mätaren för syresättning. Och tyvärr saknar skärmen i SE-klockan ett alltid på-läge. Prislappen startar på strax under 3200 kronor.

Av specifikationerna att döma tror vi att SE-klockan är ett bättre val för de allra flesta

Apple fortsätter för övrigt att sälja sin Series 3-klocka som kostar från 2295 kronor. Ett relativt lågt pris för Iphoneanvändare som vill ha en smart klocka. Av specifikationerna att döma tror vi dock att SE-klockan är ett bättre val för de allra flesta, trots den högre prislappen.

ANNONS: Så mycket kostar Apple Watch på Webhallen

Apple Watch håller koll på sömnen

På mjukvarusidan hittar vi bland annat en ny applikation som håller koll på hur mycket och hur bra du sover. Funktionen har funnits i många tredjeparts-appar under en längre tid och en och annan utvecklare håller antagligen tummarna för att Apples lösning inte ska slå dem allt för hårt på fingrarna.

Läs också – Test: Huawei Watch GT 2 Pro

Om vi drar parallellen med tillverkarens träningsapp kan vi konstatera att den inte konkurrerat ut specialiserade och mer avancerade träningsapplikationer, så vi kan väl misstänka att även sömnspecialisterna bör klara sig hyfsat.

Funktionen för sömnmätning kommer även att släppas till äldre Apple-klockor via den nya versionen av WatchOS som bör finnas på servrarna för nedladdning och installation när du läser det här.

Apple Watch family setup
Nu kan du ansluta flera klockor till en Iphone. Men det måste vara en ”cellular”-modell.

Som du kanske vet behöver du äga en Iphone för att kunna använda och hantera en Apple Watch fullt ut. Nu ändrar äntligen Apple på det och gör det möjligt att hantera flera klockor från en (1) Iphone. Det kan vara en bra lösning för dig som vill skaffa en klocka till icke-Iphone-användare i familjen eller till en äldre släkting som föredrar Android. Nackdelen är att stödet bara verkar finnas i de dyrare modellerna med inbyggd ”mobil”, kallade cellular.

Träna med Apple Fitness – men inte i Sverige

Apple Fitness
Om träningstjänsten Apple Fitness kommer till Sverige återstår att se.

Apple har även presenterat en ny träningstjänst där användaren kan delta i inspelade träningspass av olika slag. Passen går att spela upp på exempelvis en Ipad eller en Apple TV och visar hälsodata från klockan i realtid på skärmen. Tjänsten lanseras endast i Australien, Kanada, Irland, Nya Zeeland och USA till att börja med, om den kommer till Sverige återstår alltså att se. Detsamma gäller toppversionen av företagets nya allt i ett-prenumeration kallad Apple One Premier, där användaren får både Apple Music, TV+, Arcade, två terabyte Icloud-lagring, News och den nya träningstjänsten som kallas Apple Fitness.

På Apples svenska sida finns endast information om ett Apple One-alternativ som innehåller Music, TV+, Arcade och 200 gigabyte Icloud-lagring. Tjänsten släpps i höst och kostar 155 kronor per månad för en person och 199 kronor per månad för hela familjen.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här