Mountain Everest 60
5 / 6 Betyg
1 450 krPris
För
Kompakt format, underbar känsla vid såväl gaming som arbete, mycket hög konstruktionskvalité, tyst, bra programvara, flexibel numpadlösning, integrerat minne för 5 profiler
Emot
Känns lite trångt innan vi vant fingrarna, lite dyr för vissa
Rekommenderas till
Everest 60 är ett allsidigt och mycket bra tangentbord som passar likväl den mer produktive som den inbitne gamern

Mekanisk tangentbordsperfektion i minimalt format

DMZ Rekommenderar
DMZ Rekommenderar

För ungefär ett år sedan testade vi Mountains första modulära tangentbord Everest Max, ett tangentbord som på flera punkter innebar ett nytt innovativt sätt att bygga tangentbord. Nu har vi uppföljaren i våra händer, och till skillnad från fullstora Max så får vi här ett minimalistiskt tangentbord där Mountain ändå behållit den höga konstruktions kvalitén och innovativa och extremt väl genomtänkta designen och skapat något som redan nu känns lite som årets mekaniska tangentbord.

Grym känsla med perfekt ljud

Som namnet antyder så rör detta sig om ett tangentbord som bara är 60 procent av normal storlek för tangentbord med integrerade piltangenter. Detta innebär ett yttre mått på 115×307,2×46,44 millimeter. Trots detta så har Mountain lyckats behålla en fullstor mellanslags- och enter tangent.

Det första som slår oss när vi lyfter upp tangentbordet från sin förpackning är dess vikt som ligger på 768 gram vilket, framför allt med tanke på just formatet är tyngre än förväntat. Anledningen till den höga vikten är tangentbordets genomtänkta och mycket gedigna konstruktion där vi får en botten i ABS för hög stabilitet. Sedan följer multipla lagar med både skum och silikon som placerats mellan enhetens kretskort och anslutnings lager. Allt ramas sedan in med en RGB platta och en topp i aluminium som ger en exklusiv känsla.

1080x1080 Highlight EVK60 SE Sophisticated multi layered sound dampening
Everst 60 är ett stabilt och tyst tangentbord med magsik nedslagskänsla

Fördelen med de olika lagren är att vi dels får en hög stabilitet rent generellt men framför allt så får vi en underbar dämpning och där varje nedslag, oavsett tangent, ger en perfekt ljudåterkoppling och en nedslagskänsla som är magiskt bra oavsett om vi spelar eller jobbar mer produktivt. Det enda som man bör vara observant på, vilket i princip gäller varje gång som man byter tangentbord, är att det lite smalare formatet gör att vissa nedslag kan komma lite fel. Men detta är bara en vanesak och efter en dag eller två så har fingrarna hittat rätt och då går det snabbt att både skriva eller utföra makrobaserade kommandotryckningar under spelen.

Grunden för tangenterna hittar vi sedan i Mountains egna, utbytbara, mekaniska switchar som finns i tre utföranden: Linear 45 och Linear 45 speed som båda har ett 45 grams nedslagkrav men där den förstnämnda använder ett 2 millimeters så kallad pre-travel och en 4 millimeters total travel avstånd vilka kortats till 1,1 respektive 3,4 millimeter för speed modellen. Sedan har vi även Tactile 55 där slagkraften ökats till 55 gram men slaglängden annars är densamma som Linear 45.

Brytarmodeller
Såväl brytare som tangentlocken kan bytas för att skapa ett mer personligt bord

Samtliga brytare är klassade för 100 miljoner nedslag och kan lätt bytas med medföljande verktyg. Även själva tangenten fästs med en stabil korsanslutning som ger exakta nedslag, varje gång. Detta optimeras ytterligare genom att tangentbordet använder sig av äkta Cherry stabilisatorer som är fabriksoptimerade för bästa skriv- och spelupplevelse. Ett intressant tillägg här är att Mountain tagit fram ett flertal olika färgkombinationer av tangenterna som gör att vi kan skapa ett mer personligt tangentbord.

Flexibel Numpad placering

På undersidan av tangentbordet känner vi igen lösningen för att justera höjden från Max modellen. I stället för de plastflärpar som många bord använder så får vi här små runda magnetiska fästen som placeras i bakkant och som även dessa lyfter det högkvalitativa helhetsintrycket. Vi ansluter tangentbordet via en USB-A till USB-C kabel och för att göra även denna del lite mer flexibel så finns det tre anslutningar på baksidan en på respektive sida och en i mitten.

USB e1650368736543
Tangentbordet kommer med tre USB-C portar för flexibel anslutning

På kortsidorna så hittar vi sedan avlånga plastlock. Dessa kan tas bort för att ansluta samma nummertangentdel som vi lärde känna på Max enheten. Även denna del har samma konstruktion med uppbyggbara fötter och RGB integration för att enkelt matcha tangentbordet i sig och just möjligheten att placera denna del på valfri sida är grymt trevligt och en välkommen lösning även om vi inte är vänsterhänta.

Med numpad e1650368809631
Vi kan enkelt ansluta Everst separata Numpad på valfri sida

Nästa brilliant lösning hittar vi tangentbordets utökade, integrerade snabbkommandon. Normalt sett hanteras tangentbordet via gränssnittet Base Camp, mer om detta nedan, men i de lägen som vi kanske flyttar tangentbordet till en annan dator, tar det med oss på resan eller är hemma hos en kompis så kompenserar Everest 60 för det lite mindre antalet tangenter genom att erbjuda utökade snabbkommandon för allt från RGB hantering till byte av profiler för spelare eller kontorsarbete med mera.

Vi avslutar sedan med en kort genomgång av programmet Base Camp. Detta är en egenutvecklad lösning för att hantera och konfigurera alla aspekter av vårt tangentbord samt lagra inställningar i upp till fem minnesprofiler i tangentbordet. I den första delen så styr vi RGB hanteringen där vi kan sätta fördefinierade effekter eller synka med annan utrustning. I nästa del så kan vi skapa och koppla kommandon mot specifika knappar och slutligen så finns här en smart guide som hjälper oss att skapa avancerade makron i sex steg. Här finns även kryssrutor för att inaktivera Windows knappen, shift+tab, alt+F4 samt alt+tab för att undvika feltryckningar i spelen. Självklar är det även från detta program som vi kan uppdatera såväl program som firmware för tangentbord eller numpad.

granssnitt
Från programmet Base Camp styr vi allt från RGB till uppdatering av firmware och skapande av Makro samt snabbkommandon

SPECIFIKATIONER:

 • Tillverkare: Mountain, www.mountain.gg
 • Cirkapris:  1 450 – 2 195 kr inkl. moms, 1 160 – 1 756 kr exkl. moms beroende på tangenter och numpad
 • Brytare: 3-pins Mountain
 • Stabilisator: Cherry
 • Ljus: RGB
 • Rollover: NKRO over USB
 • Responstid: 1000Hz / 1ms
 • MCU: Cortex M0
 • Anslutning: USB2
 • Mått: 115×307,2×46,44 mm
 • Vikt: 768 gram
 • Material: Aluminium, ABS, skum och silikon

Mountain Everest 60
5 / 6 Betyg
1 450 krPris
För
Kompakt format, underbar känsla vid såväl gaming som arbete, mycket hög konstruktionskvalité, tyst, bra programvara, flexibel numpadlösning, integrerat minne för 5 profiler
Emot
Känns lite trångt innan vi vant fingrarna, lite dyr för vissa
Rekommenderas till
Everest 60 är ett allsidigt och mycket bra tangentbord som passar likväl den mer produktive som den inbitne gamern

Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin


Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här