Panasonic presenterar Toughbook 40, en dator gjord för att användas av militären, polisen, byggbranschen och företag i den allmännyttiga sektorn. Modellen beskrivs som företagets mest avancerade hittills.

Ända sedan 1996 har Panasonic tillverkat en lång rad datorer och surfplattor i Toughbook-serien, vilket är robusta produkter utformade för att tåla förhållanden som i normala fall skulle skada eller helt förstöra denna typ av enheter. 26 år efter presentationen av den allra första robusta enheten presenterar teknikföretaget nu sin mest avancerade modell hittills.

Toughbook 40 är byggd för att klara de mest extrema situationer, till exempel fall och stötar, vatten och damm, extrema temperaturer, hög luftfuktighet samt våldsamma vibrationer. Dessutom är datorn uppbyggd av moduler vilket gör den lätt att reparera, underhålla och uppdatera.

Enheten uppfyller den internationella militära standarden MIL-STD810H och är IP66-klassad, vilket innebär att den är maximalt skyddad mot damm och kraftiga vattenstrålar. Den tål också fritt fall från så höga höjder som 1,8 meter. Till detta så har datorn en extremt lång batteritid på 18 timmar per laddning och en skärm som är klar och tydlig även i det starkaste solljus.

Toughbook 40 har även ett stort fokus på säkerhet genom bland annat fingeravtrycksläsare och fleranvändar-autentisering för de tillfällen den används av flera personer i ett team. Utöver detta så använder datorn sig av NATO-godkända självkrypterande lagringsenheter. Det finns även en funktion som gör det möjligt att med en enda tryckning omedelbart släcka allt ljus och avbryta all elektronisk överföring.

Pekskärm som funkar med eller utan handskar – och med penna

Datorn utmärker sig också genom att pekskärmen kan skötas med penna, fingrar, handskar och blöta händer. Den kan tack vare detta även användas utan problem i regn. Dessutom gör den aktivt brusreducerande högtalar- och mikrofontekniken det möjligt att ha såväl samtal som videosamtal även i de mest bullriga miljöer.

Enheten riktar sig speciellt mot militär, polis, byggindustrin och företag inom den allmännyttiga sektorn, men passar också för användning i jordbrukssektorn, transportsektorn och av servicetekniker och ingenjörer inom en rad områden.


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här