En av de tre största datorförsäljarna i Indien, Acer India, har släppt en billig och bärbar dator med Linux förinstallerat.

Acer Aspire 3680 heter modellserien, som kostar 19 999 indiska rupie, vilket motsvarar cirka 3 300 svenska kronor. Datorn innehåller en Celeron M 430-processor, med klockfrekvensen 1,73 gigahertz, 256 megabyte internminne och en 14,1-tums widescreenskärm. Operativsystemet är Linuxbaserat.

– Den Linuxdistribution som Acer använder är Linpus Linux. Men i och med att Indien är en gigantisk marknad kan de även ha samarbete med andra distributioner, som inte vi i Sverige känner till, säger Magnus Lilja, Produktchef på Acer Sweden AB.

Enligt Acer är detta den billigaste bärbara datorn från någon av de stora datortillverkarna. Syftet med den billiga datorn är, enligt företaget, att tillhandahålla en kvalitativ datorupplevelse till dess användare och till ett rimligt pris.

Datormodellen finns redan att köpa i Sverige, men några planer på att lansera den tillsammans med Linux har inte Acer.

– Nej det finns inga planer på att lansera denna modell med Linux i Sverige. Vi har sålt enstaka bärbara och stationära modeller med Linux i Sverige men volymen är och har varit väldigt blygsam, säger Magnus Lilja.

Indiska industriexperter förväntar sig att andra stora lokala nyckelföretag, till exempel HCL och Zenith, kommer med liknande erbjudanden som Acer.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här