Asus vill dra sitt strå till den lite miljövänligare stacken och lanserar bärbara datorer med skal i bambu.

Asus Bamboo-serie består inledningsvis av två bärbara datormodeller med bildskärmsstorlekarna 12,1 och 11,1 tum. Förutom skal av miljövänliga naturmaterial, har datorerna utrustats med en avancerad energisparfunktion. Datorerna kan dels helt automatiskt justera energianvändningen till den aktuella arbetsbelastningen, och dels kan användarna manuellt justera datorernas prestanda och därmed även energiförbrukningen via ett antal förvalda lägen.

De båda bambudatorerna är Intel-baserade och modellen med den större bildskärmen kan fås med Intel Core 2 Duo T9400-, P8600- och P8400-processorer, Mobile PM45 Express-kretsuppsättning samt Nvidia Geforce 9300M GS-grafikkretsar med 256 megabyte VRAM. SATA-hårddiskar på 320, 250 eller 160 gigabyte samt en så kallad hybridhårddisk med 256 megabyte flashminne erbjuds som lagringsmedia. Upp till 4 gigabyte 800 megahertz DDR2 SDRAM-minne har datorn stöd för.

Den mindre bambudatorn är baserad på en Intel Core Duo U7600-processor och Mobile Intel GM965 Express-kretsuppsättning. Till den här datormodellen erbjuder Asus PATA-hårddiskar på 80, 100 och 120 gigabyte samt en SSD-enhet på 32 gigabyte. Även den här datorn kan utrustas med upp till 4 gigabyte minne, men i det här fallet är det 667 megahertz DDR2 SDRAM som gäller.

Båda datormodellerna har integrerade webbkameror, 8-i-1-kortläsare och DVD-enheter som hanterar DVD-media med dubbla lager.

Av: Mats Andersson

Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här