Utvecklingen av den kommande stabila Fedora 12-versionen har stött på patrull. Kritiska buggar gör att distributionen blir försenad. Här är en del av distributionens kommande innehåll.

Idag, den 3 november, var det initialt tänkt att Fedora 12 skulle se dagens ljus. Men lanseringsdagen sköts upp en vecka, för att sedan skjutas upp ytterligare en vecka. I skrivande stund är det 21 öppna buggar som ingår i den så kallade F12Blocker-buggen, vilket hindrar utvecklarna att lansera distributionen. En första releasekandidat kommer att släppas inom de kommande dagarna.

Nvidiastöd för 3D-grafik
Bland de nya funktioner som ska finnas i Fedora 12 finns till exempel ett förbättrat grafikstödet, Fedora 12 innehåller experimentellt 3D-stöd för AMD Radeon HD 2400 och senare grafikkort. Det som utvecklarna kallar KMS, Kernel Mode Setting, fanns det stöd för AMD-hårdvara i Fedora 10 och utökades till Intel-hårdvara i Fedora 11. Nu, till Fedora 12, är stödet utökat till Nvidia-hårdvara, vilket betyder att en stor majoritet av datorsystemen nu både kan använda den helt grafiska startsekvensen som KMS gör möjlig och få skrivbord med 3D-effekter.

Alla mjukvarupaket på 32-bitarsarkitekturen har kompilerats för i686-system med en speciell optimering för den i netbooks vanligt förekommande Intel Atom-processorn. Detta ger optimerad prestanda på netbooks, men utvecklarna påpekar att kompatibiliteten inte går förlorad mot majoriteten av dagens vanligt förekommande processorer.

I Fedora 11 fanns ett valfritt plugin vid namn yum-presto, som reducerade systemets uppdateringsstorlekar genom att endast skicka ändringarna i respektive uppdaterade paket. Detta plugin är installerat som standard i Fedora 12. Dessutom är RPM-paketen numera komprimerade med XZ istället för Gzip, vilket ger mindre paket än tidigare, som i sin tur innebär att fler paket får plats i distributionen.

Anslut till internet via Bluetooth och mobiltelefonen
Enligt utvecklarna ska det vara enklare än någonsin att skapa anslutningar via NetworkManager, som introducerades i Fedora 7 har blivit en de facto-lösning för nätverkskonfiguration bland många distributioner. Till exempel ska det för dig som vill ansluta till internet via Bluetooth och mobiltelefonen finnas en enkel klickprocess i NetworkManager för Bluetooth PAN.

Det finns ytterligare en hel uppsjö med förbättringar till Fedora 12, till exempel i form av bättre webbkamera- och virtualiseringsstöd, automatisk kraschrapportering, insticksmodul till PackageKit som kan installera lämpligt paket när användaren kör ett kommando från ett saknat paket, bland mycket annat.

Fedora 12 kommer att vara gratis att ladda ned när det släpps, i skrivande stund beräknat den 17 november.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här