Glöm virus och trojaner. Intelligenta bakterier och robotinsekter är framtidens IT-hot. I alla fall om man får tro futurologen Ian Pearson.

Större och mer omedelbara IT-faror handlar dock om små bärbara enheter, USB-minnen, mobiltelefoner och externa hårddiskar, som kan användas till att lagra och smuggla ut stora mängder data obemärkt. Det skriver Pearson i rapporten Office of the Future, ”framtidens kontor”, där han bland annat listar möjliga IT-hot i framtiden.

I rapporten, som är framtagen på uppdrag av Canon, nämner Pearson bland annat användarverifiering, elektroniska kretsar i viktiga dokument och elektroniska signaturer med specialbläck som möjliga säkerhetsåtgärder. Och i förlängningen lösningar som elektroniska kretsar som trycks direkt på huden för att skapa en starkare typ av fingeravtryck.

Samtidigt avråder Ian Pearson företag att införa alltför strikta rutiner och säger att säkerheten aldrig får bli ett hinder i de anställdas arbete.

– Övernitisk företagssäkerhet är ett hot i sig själv. Säkerhetspolicyn ska vara balanserad, tillräckligt säker, men samtidigt ska de anställda ha tillräckligt mycket frihet att kunna utföra sina jobb, säger Pearson.

imagecreate imagecreate

Föregående artikelFeedback i fokus för ny releasekandidat
Nästa artikelEmulering av USB-disk?
Datormagazin riktar sig till avancerade och intresserade datoranvändare och är även det enda magasinet i Sverige som har en fast sektion för bevakning av Linuxområdet men vi skriver om alla operativsystem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här