Toshiba Mini NB520 är en liten bärbar dator med Atomprocessor och inbyggda högtalare från Harman Kardon.

Specifikationer Mini NB520
 Led-skärm: 10,1″
 Upplösning: 1 024 x 600 pixel
 Processor: Intel Atom N550
 Internminne: upp till 2 GB
 Hårddisk: upp till 250 GB
 Usb-portar: 3 x USB 2.0
 Trådlöst nätverk: 802.11 b/g/n
 Kortläsare: Ja
 Batteritid: Upp till 10 h
 Mått: 26,2 x 19,0 x 1,7/3,6 cm
 Vikt: 1,32 kg

Modellen är laddad med en dubbelkärnig Atom N550-processor från Intel, Windows 7 Starter och världens minsta Harman Kardon-högtalare, enligt Toshiba. Mini NB520 har bland annat inbyggt trådlöst nätverk och Bluetooth 2.1. Tillverkaren lovar dock att släppa en uppdatering till Bluetooth 3.0. Datorn kommer ut på marknaden under det första kvartalet 2011 tillsammans med en enklare maskin i samma serie kallad NB500.

Marco Perino vid Toshiba beskriver ljudet i NB520 som magiskt och säger att den nya modellen fyller ett tomrum på minidatormarknaden. Han hänvisar till undersökningar som företaget gjort bland användare, där över 65 procent av respondenterna uppger att de använder de inbyggda högtalarna i datorn är de lyssnar på musik eller tittar på film. Drygt 80 procent uppger dessutom att bra ljud är viktigt i den bärbara.

Om NB520 och två-wattarna från Harman Kardon verkligen lever upp till användarnas förväntningar och tillverkarens löften återstår att se. Minidatorn kan för övrigt extraknäcka som externa högtalare när den är avstängd. Det är bara att koppla in en extern musikspelare via mikrofonanslutningen (3,5 mm stereoplugg). Samtidigt kan MP3-spelaren, eller andra USB-enheter, laddas i en av de tre USB-portarna.

Företagets nya standardnetbook i samma serie heter alltså Mini NB500. Den ska konkurrera med lågt pris och blygsamma yttermått. ”Mini NB500 är en av de tunnaste och lättaste netbookdatorerna på marknaden med en Atomprocessor”, skriver Toshiba i ett pressmeddelande. Vad de nya modellerna kommer att kosta i butik är dock oklart i skrivande stund.

imagecreate

Toshiba NB500.

Föregående artikelAndroid 2.3 i nya Nexus S
Nästa artikelStridsvagn för disken
Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här