Version 5 av Nod32 Antivirus och Eset Smart Security är här. På företagets egen topplista över nyheter i programmen hittar vi bland annat bättre kontroll av flyttbara diskar, en föräldrakontroll och molnbaserad rykteskontroll.

Eset har använt molnbaserad teknik redan tidigare. Då kallades den Threatsense och snabbade upp systemsökningen genom vitlistning av säkra filer. Från och med nu kallas den Live Grid. Namnbytet ska symbolisera den ryktesbaserade kontrollen och en förbättrad precision när det gäller att upptäcka hot, uppger Eset. Mjukvaran tar även mindre resurser i anspråk än tidigare.

– Programmet lär sig vilka filer på din dator som är säkra och inte behöver kontrolleras lika mycket, så det anpassar sig och blir allt eftersom snabbare och snabbare, säger Anders Nilsson, säkerhetsexpert på Eurosecure, Esets nordiska distributör.

Enligt Eset sprids virus fortfarande via USB-minnen och optiska skivor. För att säkra en dator kan användaren själv bestämma vilka USB-minnen och CD/DVD-skivor som får användas i systemet. Och den avancerade användaren kan skapa en uppsättning regler för registret, aktiva processer och program via ett nytt värdskydd som går under förkortningen HIPS, Host Intrusion Prevention System. Den nya föräldrakontrollen finns enbart i Smart Security 5.

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här