CES, LAS VEGAS: Kameramarknaden har länge, till mångas förtret, handlat nästan uteslutande om antalet pixel. På årets CES hittar vi dock ett par intressanta produkter som helt ändrar hur visuella intryck fångas och spelas upp.

Vi har alla stått med blicken på kamerasökaren, tryckt av för att i efterhand se att delar av motivet ändå inte kom med. Tänk om vi istället kunde ta en perfekt panoramabild i 360 grader och i efterhand se oss omkring som om vi vore på plats.

Enklare panorama
Panoramafotografering är en tydlig trend hos de kameraprodukter som visas upp här på CES-mässan i Las Vegas. Även om det länge funnits olika sätt att fotografera panoramabilder har metoderna varit tidskrävande eller orimligt komplicerade. Att exempelvis i efterhand sy ihop ett dussin bilder eller rotera kameran med full precision är inget som lockar.

Produkterna som hittas i båsen har förenklat proceduren ordentligt. Mest intressant är en adapter för Iphone som tillsammans med en gratisapplikation möjliggör filminspelning i 360 grader. Gissningsvis blir dock kvalitén något försämrad då samma sensor fortfarande används. Men att se hur det vid filmuppspelning är möjligt att titta runt genom att använda telefonens gyrometer är verkligen imponerande.

Trista plattor
Något som däremot lyser med sin frånvaro är spännande nyheter på marknaden för datorplattor. Även om det finns ordentligt med utställda produkter är det nästan ingen som sticker ut ur mängden. Undantaget är en del tillverkare som tycks satsa på större enheter istället för tvärtom. Ett exempel kommer från Toshiba som tog med en prototyp på 13,3 tum med Amoled-skärm. Om den någonsin når marknaden är tveksamt, men Toshiba hävdar att den i så fall trivs bäst i familjens vardagsrum.

Bland datorplattorna börjar det även dyka upp varianter som kör Windows 8. Här ser man hur Metrogränssnittet kommer till sin fulla användning och med tanke på att de flesta nyare Windowsmjukvaror fungerar på plattformen finns ett stort utbud från start, inte minst vad gäller spel.

Väntar på Windows 8
Dock dröjer det säkerligen upp till ett år innan dessa produkter når våra breddgrader. Microsoft lyfte på locket under mässan och gav en vink om att oktober kan bli månaden Windows 8 lanseras, med hänvisning till att Windows 7 lanserades samma månad för tre år sedan. Situationen är ett huvudbry för de berörda tillverkare som inte kan uppge några exakta lanseringsdatum för sina produkter med Windows 8 utan bara hänvisa till Microsofts tidsplan.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här