Datorer som är en hybrid mellan bärbar dator och datorplatta är ett av samtalsämnena på CES. Här är Lenovo Yoga.

CES, LAS VEGAS: Årets upplaga av konsumentelektronikmässan CES drog igång på allvar under tisdagen. Precis som väntat är det molntjänster och Intels ultrabooksatsning som dominerar i spektrumet. Men bland båsen hittar vi även andra spännande nyheter.

Även om molnet har varit ett hett samtalsämne på företagssidan länge, har det blivit ännu hetare när nu även konsumentmarknaden får sina molntjänster. Varje datortillverkare verkar försöka rulla ut en egen tjänst, som ett sätt att knyta kunderna till varumärket mer långsiktigt.

Istället för att bara ses som företag som sätter ihop en rad komponenter och säljer datorer vill tillverkarna bli tjänsteleverantörer. Köp av hårdvara ska leda till mer  långvariga kundrelationer. I dagsläget är dock ingen av företagen särskilt sugna på att prata priser och affärsmodellerna är något oklara.

Även bland bärbara datorer händer det saker. Mest dominerar konceptet ultrabook som utgörs av tunna och strömsnåla bärbara datorer som tar över där netbookmodellerna stendog. Hittills har försäljningen inte nått förväntningarna men under våren drar Intel igång den största annonskampanjen på många år för att få bollen i rullning.

Ultrabook är ett försök att möta konkurrensen med datorplattor som äter upp allt mer av datorförsäljningen. Ett annat försök består i att erbjuda datorplatta och bärbar dator i samma produkt. En sorts hybriddatorer, både sett till hårdvara och mjukvara. En del av dem kan nämligen starta upp i särskilda strömsnåla lägen för exempelvis filmvisning, med en angiven minskad strömförbrukning på omkring 30 procent.

Gränssnittet Thunderbolt börjar också leta sig in i allt fler produkter. En spännande möjlighet med den höga överföringshastigheten är att hårdvara i bärbara datorer kan uppgraderas genom en extern komponent. När datorn framöver börjar få svårt att klara de senaste systemkraven kan man alltså förhoppningsvis köpa en extern enhet för att lösa problemet. Visserligen blir datorn inte längre så bärbar, men för den som bara behöver kraften ibland fungerar det säkerligen.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här