Mer kräm än Raspberry Pi på ett kort i samma storlek – det är Asus nya Tinker Board.

Den ursprungliga Raspberry Pi drog igång enkortsdatorentusiasmen för fem år sedan. Sedan dess har Raspberry Pi genomgått tre stora hårdvarurevideringar och marknaden har sett ett antal liknande produkter i olika varianter.  Nu har teknikstarka Asus givit sig in i leken med en produkt med det glada namnet Tinker Board, som utdistanserar Raspberry Pi 3 på flera punkter. Bland annat har den fler anslutningsmöjligheter, dubbla minnet och snabbare processor.

Tinker Board-kortet drivs av systemkretsen Rockchip RK3288 som är baserad på ARM Cortex-A17 och körs i 1,8 gigahertz. Pis 64-bitsstöd saknas, men enligt uppgift presterar Asus kort ändå bättre. Ett skäl till detta kan vara att Tinker Board använder två gigabyte tvåkanals LPDDR3-minne, att jämföra med en gigabyte DDR2-minne i Raspberry Pi.

Asus-datorkortet har stöd för 802.11n Wi-Fi, gigabitnätverk och Bluetooth 4.0 stöd, samt lagring på microSD-kort. Systemkretsens Mali-T764-grafikprocessor stöder 4K-uppspelning över HDMI-utgången. Fyra USB 2.0-anslutningar finns på kortet, liksom en 15-stifts MIPI CSI-anslutning för kamera och en 40-stifts GPIO-anslutning för olika tillämpningar.

Tinker Board har samma mått som Raspberry Pi, det vill säga 8,5 x 5,6 centimeter. Asus uppger att kortet stöder Debian Linux och att enheten kan köra medieprogrammet Kodi. Produkten kommer att finnas tillgänglig i februari till priset 650 kronor.

 

 

Föregående artikelProgramtips: Jpeg-recompress 2.1.1
Nästa artikelProgramtips: Sharebylink 0.4.1
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här