Färgglada flytande fläktar

Corsair ML120 Pro RGB

Corsair har stoppat in färgade lysdioder i sina senaste magnetlagrade fläktar för att åstadkomma en elegant ljusupplevelse.

2016 kom Corsairs ML Pro-fläktar med magnetiska lager och nu har man presenterat en ny variant med in-byggd LED-belysning för alla som vill ha en färgglad tillvaro i datorlådan. Magnetlagringen innebär att fläkten svävar utan att vidröra motorn, vilket ger betydligt lägre friktion, och därmed lägre ljudnivå och slitage, än vanliga kul- eller glidlager.

De nya fläktarna kallas ML Pro RGB och har har fyra ljuszoner som strålar ut från fläktnavet och lyser över frostade fläktblad. Fläktarna har separata anslutningar för LED- och motorstyrning. Den senare, som fungerar som den gör för en vanlig datorfläkt, ansluts till moderkortet eller ett fläktnav.

LED-kontrollen utnyttjar däremot en egen specialkontakt som går till ett Corsair RGB LED-nav som i sin tur ansluts till en av Corsairs många olika RGB-ljusstyrningsmoduler. Några av de som finns är HD Lighting Controller, som har fysiska omkopplare där det går att välja mellan förprogrammerade mönster och Lighting Node Pro, som har en USB-anslutning för styrning från Corsairs Link driver-mjukvara. Det finns också mer avancerade alternativ som Commander Pro, som kombinerar allt till en enhet, vilket kraftigt reducerar kabel-röran.

Själva fläktarna är i stort sett desamma som deras icke-RGB-motsvarigheter. De finns i 120- och 140 millimetersversioner, och deras Pro-beteckning betyder att de har utbytbara gummihörn. Det finns dock en viktig skillnad, nämligen hastigheten, som är lägre. RGB-fläktarna gör maximalt 1 200 varv i minuten för den mindre fläkten och 1 600 varv för den större, att jämföra med 2 000 respektive 2 400 varv i minuten för de färglösa fläktarna.

Corsair är inte det enda företaget som använder magnetiska lager och de är inte heller de enda som tillverkar avancerade RGB LED-fläktar, men de är kanske de första som kombinerar dessa två. Fläktarna säljs i satser om två (140 millimeter) eller tre (120 millimeter), som inkluderar både en Corsair RGB Fan LED Hub och Lighting Node Pro. Priserna för dessa är ungefär 1 000 kronor respektive 800 kronor.

Enskilda fläktar kan också köpas för 320 respektive 300 kronor.

 

 

Anders Reuterswärd

Om Anders Reuterswärd

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år.

Kommentera

*

Liknande artiklar