Corsair ML120 Pro RGB

Corsair har stoppat in färgade lysdioder i sina senaste magnetlagrade fläktar för att åstadkomma en elegant ljusupplevelse.

2016 kom Corsairs ML Pro-fläktar med magnetiska lager och nu har man presenterat en ny variant med in-byggd LED-belysning för alla som vill ha en färgglad tillvaro i datorlådan. Magnetlagringen innebär att fläkten svävar utan att vidröra motorn, vilket ger betydligt lägre friktion, och därmed lägre ljudnivå och slitage, än vanliga kul- eller glidlager.

De nya fläktarna kallas ML Pro RGB och har har fyra ljuszoner som strålar ut från fläktnavet och lyser över frostade fläktblad. Fläktarna har separata anslutningar för LED- och motorstyrning. Den senare, som fungerar som den gör för en vanlig datorfläkt, ansluts till moderkortet eller ett fläktnav.

LED-kontrollen utnyttjar däremot en egen specialkontakt som går till ett Corsair RGB LED-nav som i sin tur ansluts till en av Corsairs många olika RGB-ljusstyrningsmoduler. Några av de som finns är HD Lighting Controller, som har fysiska omkopplare där det går att välja mellan förprogrammerade mönster och Lighting Node Pro, som har en USB-anslutning för styrning från Corsairs Link driver-mjukvara. Det finns också mer avancerade alternativ som Commander Pro, som kombinerar allt till en enhet, vilket kraftigt reducerar kabel-röran.

Själva fläktarna är i stort sett desamma som deras icke-RGB-motsvarigheter. De finns i 120- och 140 millimetersversioner, och deras Pro-beteckning betyder att de har utbytbara gummihörn. Det finns dock en viktig skillnad, nämligen hastigheten, som är lägre. RGB-fläktarna gör maximalt 1 200 varv i minuten för den mindre fläkten och 1 600 varv för den större, att jämföra med 2 000 respektive 2 400 varv i minuten för de färglösa fläktarna.

Corsair är inte det enda företaget som använder magnetiska lager och de är inte heller de enda som tillverkar avancerade RGB LED-fläktar, men de är kanske de första som kombinerar dessa två. Fläktarna säljs i satser om två (140 millimeter) eller tre (120 millimeter), som inkluderar både en Corsair RGB Fan LED Hub och Lighting Node Pro. Priserna för dessa är ungefär 1 000 kronor respektive 800 kronor.

Enskilda fläktar kan också köpas för 320 respektive 300 kronor.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här