Apple Iphone X

Sin vana trogen lanserar Apple nya telefoner i september, men denna gång klämde man i lite extra och visade även upp en supertelefon som kommer lite senare.

Apples nya Iphone 8 är nu officiell och den visade sig inte vara den avancerade telefon som det ryktades om för månader sedan. Den telefonen finns för all del också snart och heter Iphone X. Tillsammans med Iphone 8 kommer också en större Iphone 8 Plus.

Iphone 8, inte 7S

Iphone 8 är i grunden Iphone 7S enligt Apples hittillsvarande numreringssystem, eftersom det är mer en stegvis uppgradering från Iphone 7 – även om det finns en ny glasdesign, förbättrad skärm, uppdaterad kamera och mer ström under huven.

Utseendemässigt har den nya telefonen fått en baksida av glas, bland annat för att möjliggöra trådlös laddning med den öppna QI-standard som de flesta andra också använder. Den är också aningen större på alla ledder än sin föregångare, samt tio gram tyngre.

Retinaskärmen är på 4,7 tum som tidigare, och 5,5 tum för Plus, men med förbättrad färgåtergivning och utökat färgomfång. Den är också utrustad med 3D Touch, vilket innebär att det går att åstadkomma olika saker genom att variera trycket på skärmen.

Processorn är den splitter nya 64 bits Apple A11 Bionic, som uppges ge högre hastighet, kortare starttider, förbättrad spelupplevelse och mindre batteriförbrukning. Det senare innebär enligt Apple att Iphone 8 klarar sig ungefär lika länge som Iphone 7.

Baksideskameran är på tolv megapixel och är snabbare och ljuskänsligare än motsvarigheten på Iphone 7, och har dessutom förbättrad videoinspelning. Iphone 8 Plus har två sensorer, där den extra är till för optisk zoom och porträttläge.

Två olika lagringsalternativ finns, 64 och 256 gigabyte. Den mindre telefonen har två gigabyte arbetsminne, medan Plusmodellen är utrustad med tre. Och naturligtvis är hörlursuttaget inte tillbaka.

Iphone X överglänser

Men Iphone 8-modellerna hamnar båda lite i skymundan, eftersom flaggskeppsmodellen heter Iphone X (det ska läsas som en romersk siffra och uttalas tio).  Det är en 5,8-tumstelefon med heltäckande Oled-skärm på 2 436 x 1 125 bildpunkter.  Telefonen har stålram och glas även på baksidan.

 

”Fingeravtrycksläsaren är också borttagen och ersätts av den helt nya ansiktsigenkänningen Face ID.”

 

Fast helt heltäckande är inte skärmen, eftersom en rektangel i överkanten upptas av kamera, sensor för ansiktsigenkänning, närhetssensor mikrofon och lite annat, totalt åtta sensorer. Någon hemknapp finns inte, utan all hantering sker på skärmen.

Fingeravtrycksläsaren är också borttagen och ersätts av den helt nya ansiktsigenkänningen Face ID, som uppges vara helt säker och utnyttjar flera av de åtta sensorerna. Baksideskamerorna är dubbla även här och också minne och lagring är samma som för Iphone 8 Plus, liksom processorn.

Prisvallen bruten

Iphone 8 och Iphone 8 Plus kommer att finnas på den svenska marknaden den 22 september, medan Iphone X kan förbeställas från och med 27 oktober med försäljningsstart 3 november. Och nu bryter telefonerna 10 000-kronorsvallen.

Räkna med ungefär 8 000 kronor för en Iphone 8 med 64 gigabyte lagring och 9 700 för modellen med det fyrdubbla. För Iphone 8 Plus är motsvarande priser 9 100 och 10 800 kronor, medan den dyraste versionen av Iphone X kommer att kosta över 13 000 kronor.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här