Fråga

Jag använder Media Creation Tool för att ladda ned senaste Windows 10 Fall update och skapa en USB-sticka för att kunna installera/uppdatera olika typer av datorer.

Jag har tidigare lyckats att få två val i bootmenyn, MBR och EFI mode för samma sticka. Men senaste versionen av Media Creation Tool ger ett felmeddelande när den har kommit till 60 procent. Jag har provat olika datorer och stickor utan framgång.

Dock har jag lyckats ladda ned och spara en ISO och gjort en sticka med Rufus (jag har provat andra verktyg också). Rufus fixar detta, men jag får bara MBR eller EFI mode beroende på inställningarna i Rufus.

Jag fattar inte vad Rufus menar med MBR-partitionsschema för BIOS eller UEFI eftersom jag i alla fall bara får ett alternativ i datorns startmeny när jag starta med stickan.

Många försök senare fungerar Media Creation Tool helt plötsligt – efter att jag kört datorn trådlöst och nedladdningen tar en evighet. Men frågan kvarstår ändå: Kan jag skapa en ”dual-boot”-sticka själv?

En annan irriterande sak är att Media Creation Tool inte sparar och återanvänder nedladdad data – vilket tar så mycket tid…

Bo Schöllin

Svar

Begreppsförvirringen här (som du nog inte är skyldig till) gör det hela extra rörigt. MBR är ett sätt att formatera hårddisken och EFI (egentligen UEFI) är ett sätt att starta datorn, en senare variant av BIOS.

64-bits Windows kan inte startas på en UEFI-dator med en MBR-formaterad disk, utan kräver i stället GPT, så valen borde vara antingen mellan MBR och GPT eller BIOS och UEFI.

Däremot förstår jag inte ditt problem med Windows Media Creation Tool. Där har så vitt jag vet aldrig funnits någon valmöjlighet, utan den skapade USB-stickan kan användas för att installera båda varianterna.

Samma sak gäller med Rufus. Om du väljer att skapa ett USB-minne med ”MBR partition scheme for BIOS or UEFI” ska det gå utmärkt att använda det för båda typerna av installation. Men kanske du bör välja FAT32 som filsystem för säkerhets skull.

En dator med UEFI i stället för traditionellt BIOS ska inte ha några problem med att starta från en MBR-formaterad enhet, det vill säga ditt USB-minne. Däremot kan Windows, när det väl är installerat, inte göra det, så under installation formateras hårddisken som GPT.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

2 KOMMENTARER

 1. Jo, jag rörde till begreppen en del.
  Med Mediacreation Tool har jag nu lyckats skapa en sticka som är bootbar i båda lägena.
  Det strulade en hel del först, sedan efter femtielfte försöket funkade det!

  Men, jag skulle helst vilja skapa en sådan bootbar sticka själv.
  Med Rufus blir stickan bootbar bara i ett av lägena, inte båda.
  Är det så svårt att manuellt lägga till saknade filer?
  Kan man manipulera med bootsectorn?
  Inte helt främmande med Linux, kanske det är enklare där?

 2. ”Du publicerar i för hög takt” stod det när jag var klar med mitt inlägg och klickade på boxen. Ännu ett obegripligt uttalande. Jag har bara skrivit ett inlägg och det verkar inte komma in.
  Ville bara säga att jag fattar absolut ingenting av vad du skriver. Hur vet man vad man har? UEFI eller BIOS, GPT eller MBR. Var står det och vad är partitionsschema? Hur hittar jag det?????

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här