Fråga

Ny installation av Windows XP med SP3. Windows Update hittas inte, jag har läst att det finns vägar för att lösa problemet: https://support.microsoft.com/en-us/help/2497281/windows-update-does-not-start-in-windows-xp–windows-server-2003–or-w.

Men var hittar jag IE8?

Daniel

 

Svar

Här har jag tyvärr bara en kommentar: Sluta omedelbart att använda Windows XP! Det är ett sexton år gammalt osäkert operativsystem som inte är gjort för dagens internetvärld. Så fort du ansluter ett sådant system till internet utsätter du inte bara dig själv för risker, utan också andra.

Du kan använda det utan internetanslutning, men då behöver du inte Windows Update. Också Internet Explorer 8 är uråldrigt och även där har supporten från Microsoft upphört för länge sedan.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

12 KOMMENTARER

 1. Det är snack Anders, jag har Windows XP PRO , som fungerar bra, jag använder Safari browser, jag har virus skidd .
  Min bärbara dator är lika gammal, och jag vill inte köpa nått nytt, ni experter tror att pengar växer på tred.
  Man kan använda både gammal dator och OS , det beror vad man gör och vart man surfar osv.
  Hälsningar

  • ”Det är snack Anders, jag har Windows XP PRO , som fungerar bra, jag använder Safari browser, jag har virus skidd .”
   Nej, det är inget snack från Anders utan ren fakta. Windows XP får inga säkerhetsuppdateringar och av den anledningen skall en maskin som kör Windows XP ALDRIG någonsin kopplas upp mot Internet.

   Du skriver att den fungerar bra samtidigt som du är lyckligt omedveten om vad som händer i din maskin. Ett virtusskydd hjälper inte om det finns säkerhetshål som gör det möjligt att komma åt din dator.

   ”Min bärbara dator är lika gammal, och jag vill inte köpa nått nytt, ni experter tror att pengar växer på tred.”

   Om din dator är från 2001 är det hög tid att byta ut den mot en nyare. Det är fortfarande inget argument för att fortsätta använda ett OS som gick i pension för snart 4 år sedan.

   ”Man kan använda både gammal dator och OS , det beror vad man gör och vart man surfar osv.”

   Nej, det kan man inte. Det är fullkomligt hål i huvudet att koppla upp sig på nätet med en dator vars OS inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Utöver detta utsätter du även din omgivning för risker genom att din ouppdaterade dator fortsätter sprida vidare skadlig kod.

   I ditt fall kanske det går att hitta någon Linuxdist som fungerar på din dator, fast är den 16 år gammal är det tveksamt om det överhuvudtaget fungerar.

   Vill du ändå fortsätta köra Windows XP, se då till att datorn är helt frånkopplad från Internet.

  • Jag citerar kollegan Martin Appel i en annan datortidning:
   ”Att använda en dator med Windows XP är lika ansvarslöst som att använda sommardäck på en hal vinterväg. Du utsätter både dig själv och andra för stora risker.”

 2. Detta känns något överdrivet. Klart är att Microsoft inte vill att vi fortsätter med XP utan att vi köper nytt. Jag kör en del XP som virtuella datorer utan problem och med viruskydd mm. Även windows 95 kan vara bra ibland som virtuellt system.
  Jag är något av en dinosaur i datorvärlden som byggde min första dator i början av 1960-talet och skrev mitt första program i autokoder för en WegeMatic 1000 ca 1958. Har även skrivit en del bitar av operativsystem för Honeywell och varit konsult för IBM. Har under mitt liv skrivit 3 stora realtidssytem som kört fabriker mm.

  • Jan-Olov: På vilket sätt skulle detta vara överdrivet? Windows XP får inga säkerhetsuppdateringar och skall därför heller aldrig någonsin kopplas upp mot Internet. Vad är det som är överdrivet med det? Tror du själv på fullt allvar att ett virusskydd skyddar dig mot säkerhetshål i operativsystemet?

   Det fungerar utmärkt att köra en gammal dator med Windows XP, så länge man ser till att den är frånkopplad från all form av Internetanslutning.

   ”Jag är något av en dinosaur i datorvärlden som byggde min första dator i början av 1960-talet och skrev mitt första program i autokoder för en WegeMatic 1000 ca 1958. Har även skrivit en del bitar av operativsystem för Honeywell och varit konsult för IBM. Har under mitt liv skrivit 3 stora realtidssytem som kört fabriker mm.”

   Imponerande, då har du varit med betydligt längre än mig, men trots detta vidhåller jag min åsikt att en dator som kör Windows XP skall ALDRIG någonsin kopplas upp mot Internet.

 3. Du har rätt i att inga nya uppgraderingar kommer från MicroSoft och därför är risken ganska liten att systemet tillförs kod med nya fel och svagheter. I princip blir ett system säkrare ju längre det används om upptäckta fel rättas på ett bra sätt.
  När det gäller XT och annan någorlunda modern programvara så har denna ofta skrivits i någon variant av C, C+ eller C++ vilket ger den vissa ”medfödda” principiella svagheter. Framför allt vid funktionasanrop. och retur från sådana under exekveringen. Redan Konrad Zuse ansåg att ett program, när det körs, inte skall tillåtas att skriva eller läsa data till/trån det minnesområde där det är lagrat under exekveringen. Detta kräver dock andra typer av funktions och subroutinanrop än vi är vana vid nu. Tyvärr bryter vi idag ofta mot detta grundkrav av bekvämlighets eller hastighetsskäl och då öppnas dörren för elak kod. På en del äldre datortyper för realtidsbruk kunde hela, eller en del av, den aktuella programarean ”låsas” under exekveringen.

 4. Jag fick just ett meddelande att 360 System Security fortfarande har en ny version för XT i 32 eller 64 bitars version. Man anger även att man knäckt kodsystemet för Wannacry och Allcry och erbjuder ett program som dekrypterar de krypterade filerna gratis för alla sina användare. HURRA!

 5. Hej, Daniel
  Jag hade problem när jag en gång i tiden instalede W XP , jag försökte att instalära Engelsk SP 3 o de gick inte, men med den Svenska gick.

 6. Jag har en dell inspirion 1300 med windows xp. Hur gör jag för att byta till xubuntu för säkerhetens skull?
  Har hört att Linux är gratis och mer resursnålare än windows 10

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här