Fråga

Hur ta bort en partition som innehåller återställningsdatadata och lägga utrymmet till C-enheten? Jag har Windows 10 och den oönskade restore är på Windows 8.

Morgan Carlsson

Svar

Först måste du naturligtvis vara alldeles säker på att partitionen du vill ta bort inte innehåller någonting du behöver. Diskhantering i Windows kan i vissa fall fungera, men den är oftast lite för begränsad och det är enklare med andra verktyg.

Ett sådant är Minitool Partition Wizard Free: www.partitionwizard.com/download.html. Efter start får du en överskådlig bild över alla hårddiskar och deras partitioner. Högerklicka på den partition du vill ta bort och välj Delete.

Högerklicka sedan på den kvarvarande C-partitionen och välj Extend. Nu kan du utöka den till det lediga utrymmet. Klicka på Apply när alla val är gjorda, så genomförs operationen.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Att köra Minitool Partition Wizard Free var verkligen INTE smart. Jag hade en RECOVERY-partition på min C-drive. Men jag bootar från B, en SSD så jag ansåg det vara ofarligt. Men nu får jag inte datorn att boota lägre, så nu vet jag inte hur jag ska göra. Även om jag väljer att boota från min SSD så går det inte. Jag har även Windows 10 på C: men inte heller där kan jag boota.

    • Det här är ett helt annat problem och har inte med Minitool att göra. Det var därför jag skrev att det gäller att vara säker på att partitionen går att ta bort.

      Hur Windows startar kan nämligen vara rejält invecklat. Om du har en dator som tidigare hade endast en hårddisk och som du senare kompletterat med en SSD är det mycket troligt att viktig startinformation (boot loadern) ligger kvar på hårddisken. Tar du då bort en partition kan den inte längre hittas, även om den kanske finns kvar på den återstående partitionen.

      Lösningen i det fallet är att använda gratisversionen av EasyBCD (http://neosmart.net/EasyBCD) för att flytta boot loadern till SSD:n. Det bör faktiskt helst göras redan vid bytet till SSD för att slippa alla sådana här problem.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här