Fråga

Jag har använt typsnittet Liberation och nu finns detta inte längre i mappen Windows\Fonts. Vid ominstallation ställer Windows 10 frågan om att ersätta det installerade typsnittet. Jag ersätter och kollar och det finns ändå inte installerat.

Ännu märkligare, mappen Fonts som innehåller typsnitt finns bara i Utforskaren. Använder jag Total Commander finns inte mappen Fonts.

Jan Ågren

Svar

Att Total Commander inte visar mappen beror på att den egentligen inte finns, det är en så kallad virtuell mapp.

Teckensnittshanteringen gjordes om lite i Windows 10, bland annat förpassades en hel del teckensnitt avsedda för andra språk till tillval. Anledningen till detta var att många installerade teckensnitt som aldrig används bara belastar systemet i onödan.

Detta borde inte påverka dig, eftersom det här handlar om ett eget teckensnitt. Men jag skulle ändå prova att klicka på Teckensnittinställningar (i vänsterkolumnen om du öppnar Teckensnitt i Kontrollpanelen) och välja ”Återställ standardinställningar för teckensnitt”, med eller utan bocken.

Du kan också försöka med det andra valet på den sidan – att ha ditt teckensnitt någon annan stans och bara installera en genväg.

 

 

Föregående artikelCoffee Lake är här
Nästa artikelTest: WD Black 512GB
Anders Reuterswärd
Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

1 KOMMENTAR

  1. Det där är en sak som är så ytterst irriterande. En bunt tekniker på Microsoft hittar på en massa detaljer och struntar i att berätta om dem, så användarna får alltid en massa problem vid varje ny utgåva. Visst, nya balla detaljer, men ärligt talat: hur hade det inte varit om vi hade haft ett stabilt Win 98 utan fjantiga buggar? 99% av användarna hade varit precis lika nöjda, inte minst för att hastigheten hade ökat. Idag kan vi mer, men hur mycket av det behöver vi egentligen? Jag tänker på den relativt sett kapitalstarka kundkretsen pensionärer: Microsoft visar sitt förakt för dem. Mobiltillverkarna visar sitt förakt för dem. För de är faktiskt så inkompetenta att de bara ser sin egen lilla detalj. Inte en enda en på hela Microsoft eller Apple har frågat Farmor hur det går för henne med de nya grejerna. Det är bara översvallande överbevisning om hur bra det är. Men de glömde att se på Farmor och se sorgen i hennes ögon, för hon insåg att hon inte längre skulle vara en del av samhället eftersom hon inte klarade att hänga med i den snabba utvecklingen. Ingen frågade henne om något längre.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här