Nu slipper du äntligen skicka HDMI-kabeln över konferensbordet så snart din kollega vill visa något på projektorn.

Att ersätta en lång HDMI-kabel som kostar ett par hundralappar med en trådlös lösning för närmare 10 000 kronor (exkl. moms) låter galet. Men i rätt miljö är BenQ Instashow en höjdare.

Startpaketet vi testat består av en mottagare och två trådlösa HDMI-donglar. När systemet är installerat – det tar tio minuter och någon mjukvara behövs inte – räcker det att stoppa sändaren i datorns HDMI-anslutning och en ledig USB-port och trycka på den enda knappen som finns. Sekunden senare visas bilden på mottagarenheten, vare sig det handlar om en TV eller en projektor.

Upp till 16 sändare

När din kollega eller kund vill ta över och visa något från sin enhet trycker hen på sin anslutna sändare, och på ett ögonblick har bilden växlats. Det är hur smidigt som helst och helt fritt från kompatibilitets- eller HDCP-problem. I startpaketet ingår alltså två sändare, men för det större företaget går fler att köpa till – 14 stycken ytterligare, närmare bestämt.

Helt okej bildkvalitet

Med 1080p-stöd och en överkomlig latens är bildkvaliteten klart godkänd. Du kommer inte att vilja använda lösningen till jobbets eventuella filmkvällar, men på arbetstid kommer du knappast att sakna den extra kvaliteten du får med en kabel.

Instashow har även stöd för stereoljud.

Förutom prislappen finns det egentligen bara en ytterligare nackdel med Instashow. Datorn du använder bör ha en traditionell HDMI- och en fullstor USB-anslutning. (Helst på samma sida.) Och som vi alla vet blir de allt mer sällsynta.

Ett par adaptrar löser givetvis problemet, men i samma stund du tvingas plocka fram dem blir det som kunde varit så smidigt ganska struligt.

Vi både hoppas och gissar att BenQ kommer att lansera sändare med fler anslutningar framöver. Så håll utkik.

Av Anders Öhman

 

Test: BenQ Instashow WDC 10
5 / 6 Betyg
För
Enkel och problemfri installation och användning.
Emot
Hög prislapp. Blir krångligare att använda om datorn som används saknar fullstora anslutningar.
Rekommenderas till
En smart lösning som gör dina möten mer effektiva och minskar frustrationen hos samtliga inblandade när det gäller att "få igång" externa bildvisare.

Tillverkare: BenQ, www.benq.se

Cirkapris: 12 500 kr inkl. moms, 10 000 kr exkl. moms

Trådlös teknik: 802.11ac

Max upplösning: 1080p

HDCP/EDID: Ja/Ja

Antal sändare inkluderat: 2 st

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här