Konkurrenterna knappar in, men Bose gör fortfarande de bästa lurarna med aktiv brusreducering. QuietComfort 35 är strålande.

Under en promenad i huvudstaden lär du antagligen stöta på minst ett par Bose-lurar var hundrade meter. De trådade QuietComfort (QC) 25 är vanligast, men här och var hittar vi även de förhållandevis stora QC20-propparna och nu, på senare tid, ser vi även en och annan trådlös QC35:a. De sistnämnda har jag testat under några veckor.

Har allt och lite till

Bluetoothlurarna har aktiv brusreducering och liknar de trådade föregångarna på många punkter, både när det gäller utseende och egenskaper. Kåporna är snygga, diskreta och omsluter öronen. Kuddarna är bekväma även under en dags användning och den aktiva brusreduceringen, ja, den är strålande. Och framför allt är den i stort sett ljudlös. Mina privata QC20 (in ear) är otroligt effektiva, men så snart man aktiverar brusreduceringen och omvärlden utanför försvinner, uppstår ett svagt men ändå hörbart brus.

Med QC35 är det bara tystnaden som talar.

Åtminstone efter att den inbyggda rösten rapporterat om vilken eller vilka enheter som är anslutna och den aktuella laddningsgraden på det inbyggda batteriet, som tyvärr inte går att byta ut. Som väl är finns det gott om kapacitet att ”ta av” innan ett byte lär bli aktuellt. Tillverkaren uppger att du kan använda hörlurarna under 20 timmar, och det stämmer ganska bra. Jag använder dem dagarna i ända och har laddat dem två, tre gånger per vecka i snitt.

Enkelt byte mellan enheter

Hörlurarna kan vara anslutna till två enheter samtidigt, men spara upp till åtta stycken. Uppkopplingen av de två senast använda sker snabbt, och så snart en enhet inte hittas söker QC35 automatiskt efter nästa i listan. Vill du byta enhet på egen hand är det enkelt. Av/på-knappen som sitter på ena kåpan går nämligen att ”vippa” ytterligare ett steg. Gör det en gång och lurarna berättar vilka enheter som är anslutna, gör det två gånger i snabb följd så försöker lurarna ansluta till nästa enhet i listan. Lösningen är enkel, men en av QC35:s absolut bästa funktioner. Jag använder hörlurarna med två olika mobiltelefoner, en datorplatta och en bärbar dator. Utan vippknappen hade processen med att byta enhet utan tvekan gjort att jag använt  dem mindre.

Men vänta nu, hur låter de  då?

Ärligt talat står ljudkvaliteten ganska långt ner på min lista när det gäller tråd- lösa lurar med brusreducering. Det är klart att jag kräver bra ljudkvalitet från hörlurar som kostar flera tusenlappar, men jag kan nöja mig med att de låter ”bra” snarare än ”suveränt”. Som väl är låter QC35 klart godkänt. Ljudsignaturen är dock ganska intetsägande. De är långt ifrån bastunga, de är inte burkiga och inte öppna. De bara är.

så snart det är dags att returnera vårt testexemplar kommer jag att gå och köpa ett par egna

Samtalskvaliteten är bra och jag har aldrig fått några kommentarer från dem jag pratat med om att ljudet inte håller måttet. Och det är ett riktigt bra tecken. Tre fysiska knappar på ena kåpan tar för övrigt hand om volymen, svara/lägg på och play/pause när du lyssnar på musik.

Så snart du trycker på den sistnämnda vid ett inkommande samtal slår lurarna på mikrofonerna på utsidan av kåporna, vilket gör att du hör dig själv prata. Det gör att man slipper flytta ena kåpan från örat för att höra sig själv. Jag vill dock att Bose låter mig aktivera lyssningsläget manuellt, något man kan göra med många av konkurrenterna och Bose egna QC 20.

Nackdelarna är få

I övrigt finns det egentligen bara tre nackdelar med Bose QC35. För det första är de dyra. För det andra kan den svenska rösten inte säga ”40 procent” (den säger ”frty”) och för det tredje går det inte att aktivera brusreduceringen utan att samtidigt slå på Bluetooth. Bose säger att det går. Men de har fel. Jag lyckas åtminstone  inte.

På flyget får du helt enkelt ansluta kabeln (2,5 till 3,5 mm) för att avaktivera den trådlösa funktionen. En miss som förhoppningsvis åtgärdas med en uppdatering av den fasta mjukvaran framöver.

Med det sagt är QC35 de bästa hörlurarna med aktiv brusreducering jag testat. Trådlösa eller ej. Och så snart det är dags att returnera vårt testexemplar kommer jag att gå och köpa ett par egna. Det lär svida i plånboken, men det är det värt.

Bose QuietComfort 35
6 / 6 Betyg
För
Suverän brusreducering. Enkelt att byta mellan olika enheter. Bekväma att använda under långa stunder. Bra batteritid.
Emot
Högt pris. Saknar funktion för att avaktivera Bluetooth och för att slå på de externa mikrofonerna så att man hör omgivningen.
Rekommenderas till
För dig som vill ha de bästa trådlösa lurarna med brusreducering. Och är beredd att betala för det.

Tillverkare: Bose, www.bose.se

Cirkapris: 3 900 kr inkl. moms, 3 120 kr exkl. moms

Mått: 18 x 17 x 8,1 cm

Vikt: 0,31 kg

Tillbehör i förpackningen: USB-kabel (30,5 cm), ljudkabel (1,2 meter), flygplansadapter, fodral

 

Fler hörlurar med brusreducering
5 Betyg
Betyg
5
4 Betyg
Betyg
4
3 Betyg
Betyg
3
5 Betyg
Betyg
5
6 Betyg
Betyg
6
3 Betyg
Betyg
3
5 Betyg
Betyg
5
5 Betyg
Betyg
5
5 Betyg
Betyg
5
4 Betyg
Betyg
4
5 Betyg
Betyg
5
4 Betyg
Betyg
4

Anders Öhman, chefredaktör Har arbetat på diverse IT-tidningar sedan (det senaste) sekelskiftet. Innan dess läste han journalistprogrammet i Sundsvall efter ett år som frilans på lokaltidningen hemma i Värmland.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här