Z270X Ultra Gaming är ett RGB-lysande moderkort för den prismedvetna power-användaren. Det vill säga, om du inte behöver SLI eller CFX i full hastighet.

Nyligen lanserade Intel sin 200-serie av kretsar. Som alltid lanseras flera olika varianter, där Z270 är prestandaalternativet.  Så sakteliga kommer det också matchande moderkort till oss för utvärdering. Ett av de första är Gigabyte GA-Z270X Ultra Gaming.

 

Lysande med bra kylning

Detta är ett ATX-kort som är anpassat för sjätte och sjunde generationens Intel Core-processorer. Och det är ett lysande moderkort. PCI Express-anslutningarna och platserna för minnesmoduler är nämligen LED-belysta. Likaså finns det fyra LED runt processorn och längsgående LED-banor på kortet. Det finns också en RGBW-anslutning för en extern LED-bana.

 

Det finns sex olika värmesensorer vilka fortlöpande skickar information om värmenivåer för processorn, Z270-kretsen, PCI Express-platser med mera.

 

Belysningen kan konfigureras på olika sätt. En variant är att välja något av sex förprogrammerade lägen. Dessa omfattar allt från musikstyrd färgsättning till färg baserad på ar betstemperatur. För den som vill går det även att växla över till ett avancerat läge i programmet RGB Fusion, som styr belysningen. Därifrån kan du dela upp moderkortet i olika zoner med separata effekter samt även synkronisera ljuseffekterna tillsammans med Gigabyte-baserade grafikkort med LED-stöd.

Nästa del som Gigabyte har lyckats med är hanteringen av kylning. Det finns sex olika värmesensorer vilka fortlöpande skickar information om värmenivåer för processorn, Z270-kretsen, PCI Express-platser med mera. Denna information skickas till både BIOS och Gigabytes mycket användarvänliga, men kraftfulla, program Smart Fan. Det senare är en del av Easytune. Kortfattat kan du styra fläktarnas varvtal och konfigurera dessa baserat på den temperatur du tillåter i förhållande till ljudnivå.

Det hela blir än bättre av att Gigabyte har valt att bara satsa på hybridanslutningar (fyra-pinnars) för kylningen. Denna lösning känner automatiskt av vilken typ av kylning som ansluts och anpassar effekten, upp till 24 watt, efter kyllösningen. Detta oavsett om det är en enklare fläkt eller en mer avancerad vattenpump.

 

Byggt för prestanda

Bland övriga anslutningar finns dubbla sådana för två-kanalers DDR4-minnen. Dessa har stöd för XMP och minneshastigheter på upp till 3 866 megahertz. Det visade sig att minneshanteringen var mycket flexibel. Samtliga av våra minnesmoduler identifierades korrekt. Dessutom erbjuder såväl medföljande program som BIOS goda möjligheter till överklockning av både internminnen och processor.

Sedan har vi två stycken PCI Express Gen3 x16-platser vilka är förstärkta och av sedda för grafikkort. Den andra av dessa opererar dock bara i x8-läge och delar banor med den primära platsen. Den optimala grafikkonfigurationen blir alltså ett riktigt högpresterande grafikkort, inte dubbla mellanklasskort.

Förutom dessa PCI Express-platser finns även tre stycken PCI Express x1 och en PCI Express x16. Den senare körs i x4- eller x1-läge beroende på övriga anslutningar.

När det gäller lagringsgränssnitt finns en vardera av M.2 och U.2. Du får även två stycken SATA Express- och sex stycken  SATA 3-anslutningar. Detta ger oss gott om konfigurationsalternativ. Du kan till exempel ha dubbla SSD-enheter (NVM Express, PCI Express) i RAID 0 för extrem datagenomströmning.

Detta med fokus på prestanda märks även på USB-portarna. Gigabyte har valt att satsa på nya Asmedia 2142 som styrkrets. Denna nyttjar dubbla PCI Express Gen3-banor för en maximal överföringshastighet på 16 gigabit per sekund. Du får en anslutning vardera för USB 3.1 Gen2 Typ-C och USB 3.1 Gen2 Typ-A samt åtta stycken för USB 3.1 Gen1. Slutligen finns sex stycken USB 2-anslutningar.

På bakplåten sitter en Ethernet-port baserad på Intels krets, med stöd för Cfos speed. Där finns också en DVI-port samt en HDMI 1.4 med stöd för 4k-upplösning. Slutligen finner vi även fem analoga och en digital ljudanslutning vilken är kopplad till Realteks ALC1220 HD, med SNR på upp till 120 decibel. En lösning som vi uppskattar med ljudhanteringen är den automatiska impedansinställningen. Denna lösning känner av vilken hörlur som ansluts och optimerar automatiskt ljudbilden.

För att göra en kort summering är Gigabyte GA-Z270X Ultra Gaming ett utmärkt val. Ett bra utbud av funktioner innebär att moderkortet inte bara lämpar sig för den spelorienterade användaren, utan även för andra. Helst som prislappen är attraktiv.

Av Patrik Wahlqvist

Test: Gigabyte Z270X Ultra Gaming
5 / 6 Betyg
För
Bra pris. Smart lagringshantering och stabil minneshantering. Bra möjligheter till överklockning. Riktigt bra program.
Emot
Multigrafik kan inte köras i 2x16-läge.
Rekommenderas till
Ett moderkort som verkligen är värt att beakta om du inte behöver SLI eller CFX i full hastighet.

Tillverkare: Gigabyte, www.gigabyte.com

Cirkapris: 1 749 kr inkl. moms, 1 399 kr exkl. moms

Format: ATX, sockel 1151

Internminne: Max 64 GB DDR4-3866

Ljud: ALC1220

Lagring: 1 st M.2, 1 st U.2, 2 st SATA Express, 6 st SATA 3

USB: 2 st USB 3.1 Gen2, 8 st USB 3, 6 st USB 2


Uppskattar du vårt arbete?
Donera gärna en slant till redaktionen.

Donera till Datormagazin

Hårdvaruexpert med djupt IT-kunnande inom en mängd områden som tidningen täcker. Arbetar sedan årsskiftet som huvudredaktör och affärsutvecklare.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här