Fråga

Jag har en dator som jag själv byggt och nu har jag kommit i det läget att jag vill byta ut allt utom SSD-enheten som har Windows 10 installerat på och en del andra program, bland annat. Office 16.

Min fråga är kommer jag att få igång datorn eller måste jag göra något?

Ragnvald Svensson

 

Svar

Om du byter ut viktiga komponenter i din dator, som moderkortet, är det i princip en ny dator och Windows aktivering kommer inte att känna igen den. Windows kommer fortfarande att starta, men däremot inte längre vara aktiverat.

Huruvida du sedan kan aktivera det igen beror på om du har betalt för en fullversion av Windows 10 eller om det är en gratisuppgradering från Windows 7 eller 8. I det första fallet har du antagligen en produktnyckel och kan använda den för att aktivera Windows igen.

I uppgraderingsfallet är det lite knepigare, men det bör gå. Uppgraderingen är nämligen bunden till en enda dator och ska inte kunna flyttas. Tekniskt är det ju ändå samma dator…

Innan du byter dina prylar måste du koppla din dator till din digitala Windowslicens. Du måste vara inloggad som administratör för att kunna lägga till ditt Microsoft-konto. Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan ”Uppdatering och säkerhet”. Klicka på Aktivering och välj sedan ”Lägg till ett konto”.

Ange ditt Microsoft-konto och lösenord och välj sedan ”Logga in”. Du behöver även ange lösenordet för ditt lokala konto om Microsoft-kontot du angav inte är ett anslutet konto. När du har lagt till ditt Microsoft-konto visas ”Windows har aktiverats med en digital licens som är kopplad till ditt Microsoft-konto” på sidan Aktivering.

Efter bytet av hårdvaran kan du sedan använda aktiveringsfelsökaren för att återaktivera Windows. Gå till Aktivering i inställningarna igen och klicka på Felsök. Felsökaren visar ett meddelande om att Windows inte kan aktiveras på enheten. Välj ”Jag ändrade nyligen maskinvaran på den här enheten” och sedan Nästa.

Ange ditt Microsoft-konto och lösenord och välj sedan ”Logga in”. Du behöver även ange lösenordet för ditt lokala konto om Microsoft-kontot du angav inte är ett anslutet konto.

I listan över enheter som är kopplade till ditt Microsoft-konto, välj aktuell enhet, markera kryssrutan bredvid ”Detta är den enhet jag använder nu” och klicka på Aktivera.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Hej!

    Beror det inte också på om man har en OEM-version av Windows eller en fullständig version. Eftersom jag nyligen gjort samma resa så surface jag runt en del och om jag fattat rätt så gäller OEM licensen bara för ett moderkort. Byter man moderkort får man köpa en ny OEM-licens (eller en fullvärdig licens om man planerar att byta kort fler gånger)

    Olof

    • OEM-licenser är på papperet bundna till en enda dator, precis som ett uppgraderat Windows 10. Eftersom frågeställaren byggt sin dator själv inkluderade jag detta i svaret. Även om det är ett OEM-system installerat är det inte fysiskt bundet till datorn, bara avtalsmässigt. Men det är riktigt att det finns datorer som köpts med förinstallerat OEM-Windows där operativsystemet är kopplat till BIOS-kretsen och inte över huvud taget fungerar med ett annat moderkort.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här