Fråga

Jag har en Acer E15 med Windows 10 Home. När den vill starta om och installera uppdateringar finns det inget annat alternativ än att göra det, förr eller senare måste jag ju starta om datorn.

Problemet är att den håller på cirka 20 minuter med installationen, startar om och håller på ytterligare en kvart eller så för att sedan glatt upplysa mig om att uppdateringarna inte kunde slutföras och så ska den ångra alltihop. Det tar ytterligare en kvart. Sedan startar den.

Nästa gång jag ska starta om den blir det samma sak. Jag har i princip bara ”normala” program antivirus, brandvägg och några spel som alltid fungerat klockrent. Allt har fungerat som det ska till för ett par veckor sedan då det här började.

Det är ju i princip omöjligt att stänga av Windows Update, men jag skulle gärna göra det. Det spelar ingen roll hur jag försöker så blir det samma sak. Det skulle vara bra att kunna starta om datorn när jag vill… Jag har rotat runt på olika forum men inte hittat nåt om det här.

Hasse Sundqvist

Svar

Det är alltid svårt att lösa problem med Windows Update. Orsakerna kan vara många och dessutom datorberoende. Men det första du ska göra är att ta reda på vilken uppdatering det är som krånglar.

Det ser du enkelt genom att gå till Inställningar, klicka på ”Uppdatering och säkerhet” och sedan på Windows Update. Välj ”Visa uppdateringshistorik”. Där visas även misslyckade uppdateringar.

När du har numret på den krånglande uppdateringen, använd det för att söka på nätet. Chansen är god att du ska hitta information som hjälper dig att lösa problemet.

Något som du också kan prova är att tillfälligt stänga av ditt antivirusprogram – det händer att de stör uppdateringsprocessen. Om uppdateringen fortfarande krånglar kan någon av Microsofts egna felsökare kanske hjälpa dig:

https://aka.ms/wudiag

https://support.microsoft.com/sv-se/help/10164/fix-windows-update-errors

http://download.microsoft.com/download/f/2/2/f22d5fdb-59cd-4275-8c95-1be17bf70b21/wushowhide.diagcab

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här