Seagate multi-actuator hårddisk

Seagate utvecklar en ny teknik som ska göra en vanlig hårddisk dubbelt så snabb.

Med SSD:ns snabba framgång på marknaden har den vanliga hårddisken hamnat lite i bakgrunden – en hårddisk kan helt enkelt inte nå upp till samma prestanda. Däremot är kapaciteten i förhållande till pris fortfarande mycket högre och hårddisktillverkaren Seagate tror fortfarande på snurrdiskarna.

Hårddiskarnas kapacitet har fortsatt att växa tack vare ny inspelningsteknik och användningen av helium i enheterna, men prestandaförbättringarna har däremot varit minimala. Seagate planerar att förändra detta inom en snar framtid, med ny teknik som kan fördubbla hårddiskens prestanda.

Det finns flera sätt att åstadkomma exempelvis högre läs-, skriv- och överföringshastigheter. Klassiska metoder är olika typer och olika storlek av minnescache och ökad rotationshastighet. Båda innebär högre tillverkningskostnad på grund av att dyrare komponenter och tåligare material krävs. Snabbare rotation betyder också högre effektförbrukning och ökad ljudnivå.

Hårddisk med dubbla läsarmar

Seagates nya lösning är att helt enkelt utöka antalet läsarmar.  Tanken är inte ny och Seagate har själva experimenterat med detta tidigare, men ansåg då att designutmaningar, högre vikt och extra materialkostnader gjorde konstruktionen ineffektiv. Den inställningen har man nu uppenbarligen ändrat på.

Vanliga hårddiskar har hittills haft en enda arm med ett antal läshuvuden, ett för varje sida av varje skiva, vilket naturligtvis begränsar läs- och skrivhastigheten, särskilt vid slumpmässiga arbetsbelastningar. Seagates nya design fördubblar antalet läsarmar, men halverar antalet läshuvuden på varje arm. Båda armarna sitter alltså på samma axel och arbetar med var sin del av skivtraven.

Med två armar i stället för en, som båda kan arbeta oberoende av varandra, kan enheten genomföra två olika läs- eller skrivoperationer samtidigt. Den kan också utföra två kommandon parallellt och skriva från ett huvud medan den läser från ett annat.

Multi Actuator-teknik

Seagate skriver själva: I sin första generation kommer Seagates Multi Actuator-teknik att utrusta hårddiskar med två läsarmar. Med två manöverdon som arbetar från en enda svängpunkt, kommer varje manöverdon att styra hälften av enhetens armar. Hälften av enhetens inspelningshuvuden fungerar som en enhet, medan den andra hälften fungerar oberoende som en separat enhet. Detta gör det möjligt för en hårddisk att fördubbla sin prestanda samtidigt som den behåller samma kapacitet som en enhet med ett manöverdon.

På lång sikt vill Seagate expandera tekniken upp till fyra samtidiga manöverdon och armar, vilket rimligen bör kunna fördubbla överföringshastigheten igen.

Det finns inga uppgifter från företaget om när det kan bli aktuellt att börja leverera hårddiskenheter med den nya tekniken, men orden ”inom en snar framtid” låter i alla fall hoppingivande. Rimligen innebär den nya tekniken också en högre kostnad, men antagligen dubbleras inte både pris och överföringshastighet.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här