Fråga

Windows 10 visar 53 procent defragmentering på C:. Om jag kör defragmentering visas fortfarande samma resultat.

Morgan Carlsson

Svar

Normalt ska du inte behöva bry dig om detta över huvud taget – Windows sköter det med automatik. Det kallas för övrigt för optimering numera, eftersom SSD-diskar inte ska defragmenteras över huvud taget, utan där sker en annan form av optimering.

Men jag förutsätter att detta är en vanlig snurrdisk och att det är din systemdisk. Det finns filer på en sådan som inte kan defragmenteras, till exempel växlingsfilen för minnet (pagefile.sys), vilolägesfilen (hiberfil.sys) och den nya växlingsfilen för Windowsappar (swapfile.sys).

Dessa kan vara ganska stora, men de borde inte normalt tillsammans kunna uppta 53 procent av disken, men det är fullt möjligt om disken är liten, minnet är litet och antalet installerade appar är stort. Det finns också ett ytterligare antal systemfiler som inte kan flyttas på diken (vilket är vad som görs vid en defragmentering.

Du kan ju börja med att ta reda på hur stora dessa filer är i förhållande till diskens storlek. Du måste ha visning av systemfiler och dolda filer påslaget i Utforskaren för att över huvud taget se dem.

Ett sätt att ordna in några av filerna i ledet är att stänga av både virtuellt minne och viloläge, så att dessa filer försvinner, och sedan defragmentera. Efter att åtgärden genomförts kan de aktiveras igen.

En fragmenterad disk är för övrigt inte längre ett lika stort problem för Windows hastighet som förr, tack vare effektivare Windowsrutiner. Så egentligen är det inte så mycket att bry sig om.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här