Nu kan eyetracking – ögonspårning – anslutas och användas på samma enkla sätt som möss och tangentbord.

I samarbete med Microsoft, Intel och Eye Tech DS har ögonspårningsföretaget Tobii utvecklat en USB HID-standard (Human Interface Device) för eyetracking som nu godkänts. Det innebär att ögonspårning nu ingår i gruppen av enheter som mus, tangentbord, spelkontroller, pekplattor och andra styrmedel som har standardgränssnitt godkända av USB.org.

Den nya standarden innebär att ögonspårning enkelt kan byggas in i olika enheter och applikationer och att hårdvaran använder ett standardiserat gränssnitt med plug-and-play.

– Ratificeringen av den nya USB HID-standarden är en viktig milstolpe för Tobii och visar att eyetracking formellt hör till gruppen av tillförlitliga och framtidssäkrade interaktionsteknologier. Den säkerställer att grunden nu är på plats för att stöda en bredare adoption av eyetracking i operativsystem, plattformar och olika typer av enheter, säger Tobiis VD Henrik Eskilsson.

 

 

Anders har skrivit för Datormagazin sedan 1988. När tidningen lades ned blev det i stället High Score och därefter PC Hemma. Så småningom tillkom tidningen PC+, som efter några år slogs ihop med PC Extra och blev Datormagazin igen - cirkeln sluten. Anders är på flera sätt tidningens äldsta medarbetare och har försörjt sig på heltid som frilansare i över 20 år. Från och med 2019 arbetar han dock bara halvtid - andra halvan tillbringar han som pensionär och trivs med det.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här