FBI

Nätbedragare som dragit ihop 30 miljoner dollar under flera år har stoppats av FBI i samarbete med nätsäkerhetsföretag.

En FBI-ledd aktion har slagit ut en massiv flerårig bluff. Cyberkriminella använt botnät för att manipulera internettrafik från 1,7 miljoner IP-adresser och generera 30 miljoner dollar i bedrägliga annonsintäkter.

Finländska säkerhetsföretaget F-Secure säger i ett pressmeddelande att man stöttat operationen genom att tillhandahålla hotunderrättelser om nätverkets skadliga program och botnät. FBI har sökt igenom 89 servrar och tagit ned 31 domäner i jakten på annonsbedrägeriringen, som kallas ”3ve”. Åtta personer kommer att åtalas på flera punkter.

3ve använde sig av massutskick av meddelanden om misslyckad e-postleverans, vilket är en vanlig attackvektor numera. Mottagarna öppnar en bilaga eller klickar på en länk och blir smittade med trojanerna Kovter eller Boaxxe. Ibland till och med båda, enligt Paivi Tynninen på F-Secure.

3ve-bluffen utnyttjade så många som 1,7 miljoner kapade enheter för att generera falska klick på annonser. 3ve-operatörerna skapade massiva nätverk av falska webbplatser med annonser från annonsnätverk och skickade sedan de smittade maskinerna till sajterna för att samla annonsintäkter.

 

 

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här