Fråga

1. Det verkar som om Microsoft hemlighåller när de nya Windows 10-uppgraderingarna släpps. Var kan jag enkelt se när de kommer? Helst om jag kan prenumerera på något nyhetsutskick? Jag har inget större intresse att ingå i betatestargäng eller liknande.

2. Helt plötsligt går det inte att associera vissa filändelser med Anteckningar (cue, inf, nfo med mera). På en nyinstallerad dator fungerar det, men när datorn har uppdaterats slutar det att fungera. Finns det någon fix för detta, så att filassociering fungerar igen?

Bosse

Svar

1. Microsoft hemlighåller ingenting om detta. Stora uppdateringar släpps numera två gånger om året, höst och vår, och man brukar vara ganska tydliga med när det är dags. Höstens oktoberuppdatering skulle ha släppts just i oktober, vilket Microsoft meddelade i september.

Den började också skickas ut i början av oktober, men drogs snabbt tillbaka på grund av flera upptäckta buggar och i skrivande stund (början av november) är den fortfarande inte tillgänglig. Det är dock ingen hemlighet.

Jag känner inte till något nyhetsutskick, men du kan hitta sådan information på många nyhetswebbplatser och i Microsofts egna bloggar.

2. Intressant. Att filassociering inte fungerar hade jag inte noterat, men när jag nu testar märker jag att det inte går med den vanliga ”Öppna med”-metoden. Vidare experimenterande visar att det inte bara gäller dessa filtyper och detta program, utan samtliga filtyper och alla program, oavsett vald metod. Vid en titt i systemregistret visar det sig att ändringen är gjord som önskat, men uppenbarligen ändå inte används. Detta är tydligen ett fel som introducerats nyligen.

Vid test i Windows 10 version 1809, oktoberuppdateringen 2018, fungerar det dock som det ska. Uppenbarligen har man varit medvetna om felet och rättat det. Så antingen får du vänta tills den stoppade utrullningen av 1809 sätts igång igen eller så får du tillgripa registereditorn. Du måste dock i så fall ändra i HKEY_CLASSES_ROOT, vilket inte är att rekommendera. Mer korrekt vore att använda HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ FileExts, vilket uppenbarligen inte fungerar.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Tack för svaren.

    Fast nog jag tycker att Microsoft är minst sagt vaga.
    Kanske Microsoft går efter den Julianska kalendern ;0)
    Då stämmer ju 1809 och 1803 bättre.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här