Fråga

”Konfiguration av Windows förbereds. Stäng inte av datorn.” Detta dyker upp i tid och otid på min dator, kan vara både vid användning som vid uppstart. Det tar mellan 30 minuter och tre timmar varje gång, ibland flera gånger om dagen. Windows 10.

Magnus Lidberg

 

Svar

Det där meddelandet innebär att Windows Update jobbar med någon uppdatering och är i sig ingenting konstigt. Men när det uppträder så där ofta beror det antagligen på att en uppdatering misslyckas. Sedan försöker systemet igen senare.

Gå till Inställningar och sedan ”Uppdatering och säkerhet”. Klicka på Windows Update och sedan på ”Visa uppdateringshistorik”. Om det finns några misslyckade eller ej genomförda uppdateringar listas de där och du vet vad du ska rikta in dig på.

Det är mycket möjligt att det är höstens stora uppdatering, Fall Creators Update, med versionsnummer 1709 som misslyckas. Det är nämligen ganska vanligt förekommande.

I så fall är den enklaste utvägen oftast att gå till www.microsoft.com/sv-se/software-download/windows10 och klicka på ”Uppdatera nu”. Detta laddar ned hela uppdateringen och installerar den.

Metoden kan hjälpa även vid andra uppdateringsproblem, eftersom den version som finns hos Microsoft alltid är den senaste och innehåller även tidigare uppdateringar.

 

 

2 KOMMENTARER

  1. Hej

    Har själv haft problem ett flertal gånger med win10 uppdateringar. Efter en hel del letande hittade jag en kommentar om att vissa hårdvaror har problem med USB och uppdatering. så när min dator fastnar numera tar jag ur all USB inkl mus och det går mycket fortare och smidigare.

  2. Microsoft support rekommenderade att avinstallera Norton. Enl supporten är Norton den vanligaste orsaken till misslyckade uppdateringar. Det fungerade för mig. Sedan laddade jag på Norton igen.

Skriv ett svar

Skriv din kommentar
Ange ditt namn här